The Captain is Dead

סיקור The Captain is Dead הגרסה הדיגיטלית

The Captain is Dead הוא לא משחק הקופסה המקורי או המוצלח ביותר בשנים האחרונות, אבל הגרסה הדיגיטלית שלו היא העיבוד הכי טוב למשחק קופסה שראיתי בשנים האחרונות.

אני כבר כותב כמה שנים על משחקי קופסה באתר הזה וגם יצא לי לדבר לא מעט על גרסאות דיגיטליות של משחקי קופסה. בתור גיימר שמשחק כבר המון שנים בשני הסוגים אני חושב שאת הגרסה הדיגיטלית של The Captain is Dead, שזמינה עכשיו למחשבים האישיים, צריך ללמד בבתי ספר לעיצוב משחקים. משחק הקופסה עצמו לא מתאים לכל השחקנים, ומי שלא אהב אותו על השולחן לא יאהב אותו על שולחן העבודה, אבל מי שאף פעם לא שיחק במשחק, לא צריך להתלבט יותר כי הדמו החינמי של המשחק מלמד את המשחק בצורה מהנה.

אז נתחיל בלדבר על המשחק המקורי. במשחקי קופסה, בדיוק כמו במשחקי מחשב, יש המון משחקים שנקראים לפעמים Clones. לא מדובר בהפרת זכויות יוצרים או משהו, אבל יש משחקים שלוקחים רעיון משחקיות כללי ממשחקים ואחרים ובמקרה הרע שמים רקע אחר ובמקרה הטוב נותנים לזה נופח חדש. אם יהיו מספיק משחקים שמעתיקים ממשחק אחד, בסוף יקראו לזה ז'אנר. וככה, משחקים כמו דום המקורי יכלו להיחשב בתור שיבוט של וולפנשטיין אבל מהר מאוד היו כל כך הרבה כאלו שזה כבר נחשב ז'אנר. מדובר בתהליך אבולוציה שחשוב להתפתחות המשחקים שאנחנו אוהבים. אם במשחקי מחשב זה התחיל בשנות התשעים, העשור האחרון עשה את זה עבור משחקי הקופסה המודרניים. ו- The Captain is Dead הוא המשך ישיר של המשחקיות של פנדמיק (שתורגם לאחרונה לעברית): כל השחקנים/דמויות חוברים יחד על מנת לטפל בבעיה. בפנדמיק מדובר מדענים ורופאים הנאבקים במגפה המאיימת על האנושות ואצלנו מדובר בצוות ספינת חלל שהקפטן מת במתקפה. מטרת הצוות היא לתקן את הספינה עד שיהיה אפשר לברוח (אין צורך להשמיד את ספינת האויב). כל דמות מגיעה עם יכולות ייחודית ויכולות כלליות. כל תור אפשר לשלוט בדמות אחת ובין התורות יש אירועים חיצוניים כמו התקפת חלליות שפוגעות בספינה.

the captain is dead 2
זו המקבילה של המשחק ללוח. אפשר לעשות זום לכל אחד מהחדרים ולראות מה האפשרויות השונות לפעולה

אז אם אתם לא מכירים את המשחק אתם יכולים להתחיל עם ה-Tutorial. כבר כתבתי כאן בעבר על החשיבות של האפשרות הזו בגרסאות דיגיטליות של משחקי קופסה ולמרות שאני די בטוח שהם לא קראו את מה שכתבתי, המפתחים ב-Thunderbox הקשיבו. אז קודם כל, מדובר בסטודיו שמורכב משחקני משחקי קופסה שהמטרה שלו הוא להביא משחקי קופסה לעולם הדיגיטלי והם ללא ספק כבר טובים בזה. הדמו של המשחק מכיל את ה-Tutorial ומאפשר לשחק משחק אחד שלם (שחוזר על עצמו אם משחקים שוב). זה צריך להיות נוהל של כל משחק קופסה שמקבל גרסה דיגיטלית. בעולם מושלם הייתי דואג שגם משחקי קופסה שלא מקבלים גרסה דיגיטלית ישקיעו בדמו דיגיטלי. פעם, לפני הקורונה הייתי הולך למפגשים של משחקי קופסה, ובקבוצה שלי אני הייתי זה שמלמד את המשחקים. אפילו הייתה מישהי שקנתה משחק ולא טרחה ללמוד את ההוראות באנגלית כי היא ידעה שאני אעשה את זה. אבל הדמו הזה יכול להיות מעולה בקידום משחק הקופסה עצמו, ולא רק בגרסה הדיגיטלית שלו.

אחד השינויים במעבר למחשב הוא שהמשחק מתאים רשמית לשחקן יחיד. בהרבה משחקים מהסוג הזה, למרות שיש כמה שחקנים וכל אחד שולט בדמות אחת, הקבוצה מתכננת יחד ואין באמת הבדל משמעותי לבין אם משחקים לבד. אז כאן פשוט אין אפשרות למספר שחקנים מרובה או און ליין. בהתחלה חשבתי שזה חסרון אבל אין הבדל אם משחקים כמה ביחד מול מסך אחד ומדברים תוך כדי, ומשחק אונליין אינו אפשרי מבלי היכולת לדבר אחד עם השני. אז אפשר פשוט לפתוח שיחת זום/סקייפ עם שיתוף מסך וזה אותו הדבר כמו מולטיפלייר. ה-Tutorial עשוי נפלא. דבר ראשון הדמות שמלמדת את המשחק היא הומאז' ברור לדמות Q ממסע בין כוכבים הדור הבא. חייזר נעלה שיכול להחזיר את הזמן אחורה ומבלה את רוב זמנו בלצחוק על האנושות. אחרי כמה הסברים קצרים ויעילים, אפשר להתחיל לשחק באמת.

העיצוב עובד הרבה יותר טוב בתור אנימציה

אז לא רק הדמות ההיא היא מחווה למסע בין כוכבים, כל המשחק הוא מחווה אחת גדולה לסדרת המד"ב האהובה וזו אחת הסיבות שכל כך רציתי לשחק בו. העיצוב מכוון לאסטתיקה של מד"ב לפני Star Wars וזה עובד על המחשב עם אנימציה הרבה יותר משזה עובד על הלוח. השליטה במשחק יכולה לבלבל ולעצבן מדי פעם אבל האפשרות לבטל את כל המהלכים מתחילת התור מטפלת בבעיה הזו. גם הפסקול משתלב נפלא בכל זה ורעשי הרקע גרמו לי להרגיש את הלחץ של הסיטואציה בה הצוות שלי נמצא. החסרון היחידי של ללמוד את המשחק ככה הוא ברגע שהדמו נגמר ואתה נזרק למים העמוקים. במשחקי קופסה הרבה פעמים יוצא לנו להצטרף לקבוצות שכבר מכירות את המשחק הזה או אחד אחר שדומה לו, וכאן הייתי לבד לחלוטין. זה נכון לגבי הרבה גרסאות דיגיטליות של משחקי קופסה 'כבדים' והרגשתי ככה גם עם הגרסה הדיגיטלית של Wingspan, אבל זה עדיין יותר פשוט מהגרסה הפיסית כי לפחות לא צריך לדאוג להכין את המשחק – המחשב עושה את זה עבורנו. השאלה היחידה היא עבור מי המשחק הזה מיועד? דבר ראשון למי שכבר אוהבים את המשחק. הדמו מיועד למי שעדיין לא מכיר את המשחק אך רוצה הזדמנות לחוות אותו בצורה חינמית. ואני חושב שמי שרוצה להתנסות מעבר לדמו, עדיין עדיף לו לקנות את משחק הקופסה הפיזי. The Captain is Dead זמין עכשיו למחשבים האישיים ובחנויות Google Play ו-AppStore, וכרגע אין שום הודעה רשמית האם גם ההרחבות של המשחק אמורות להצטרף לגרסה הדיגיטלית.

אודות יונדב צבקר

סטודנט לספרות, בוגר ישיבת מעלה גלבוע, גיק ודוס.

השאר\י תגובה