וירוסים וגיימינג, גיימינג ווירוסים – איך וירוסים מזיקים לנו?

וירוסים ידועים בתור אויבים די גדולים של גיימינג, בין אם אלה וירוסים בשרתי משחק שמפריעים למהלך המשחק או משביתים אותם, או אפילו תוכנות פרסום במחשבים של משתמשים ביתיים.

אך וירוסים הם לא דבר חדש, ולמעשה אפשר לומר שחשבו עליהם עוד לפני שהמחשבים הביתיים צצו ברשתות השיווק. כדי להביא קצת הקדמה על וירוסים, אני מציע שנראה קצת היסטוריה בנושא הוירוסים.

בשנות ה-40 המאוחרות, ג'ון פון נוימן – המתמטיקאי היהודי שהיה חלק מהפיתוח של פצצת האטום והמחשב האלקטרוני, פיתח תאוריה לגבי וירוס מחשב, כאשר החזיון שלו עבור וירוס היה ישות שמתרבה מעצמה. בשנת 1966 פורסם מאמר על התאוריה שלו, כאשר 5 שנים מאוחר יותר, בשנת 71, בוב תומס יצר את ה-Creeper – תוכנה ששכפלה את עצמה, ולמעשה גרמה לשיבוש של מחשבי DEC PDP-10 שמריצים את מערכת ההפעלה TENEX. אחד ההבדלים הגדולים בין ה-Creeper לבין וירוסים גדולים אחרים הוא שהוירוס הזה מחק את הגרסאות הישנות שלו כשהוא שכפל את עצמו.

בשנת 1986, שני אחים מפקיסטן יצרו וירוס שנקרא "המוח", וירוס שלא היה מזיק למחשבים בכלל, אך הוא כן הניח יסוד עצום עבור וירוסים מודרניים יותר. הוירוס עבד בכך שהוא הכפיל את נפח הקוד שלו בכל פעם שהתוכנה המארחת שלו הורצה, עד שהתקליטונים בהם הוא שהה נהרסו עקב "שימוש" בנפח שלהם עד סופו. הסיבה לכך שהוא הניח יסוד עצום לוירוסים שאנחנו מכירים היום, היא העובדה שהוירוס הזה "התחבא" בקוד שלא שומש מה שגרם לתוכנות ניפוי להיכשל בזיהוי שלו. אחרי זמן קצר, טכנאי מידע ב-IBM השיקו את האנטי-וירוס הראשון לשימוש ציבורי, אבל אנחנו נגיע לזה מאוחר יותר.

הוירוס הידוע בשם ELK, שהיה הוירוס הראשון שהתפשט בפומבי – משנת 1982

וירוסים כמו Michaelangelo, ILOVEYOU, CIH, MyDoom ו-Blaster הופיעו מאוחר יותר, כאשר הם התקיפו מחשבים רבים, ולמרבה צערם של משתמשים רבים, הצליחו להשמיד מידע חשוב ביותר, כאשר CIH, הידוע בשם "צ'רנוביל", עשה נזק לכוננים קשיחים ול-BIOS של מחשבים רבים. בזמן שהוירוסים הללו הצליחו להרוס לאנשים את חווית השימוש במחשב בצורה די מעצבנת, ישנם אנשים שראו פוטנציאל כספי בדבר, והחלו להשתמש בוירוסים עבור רווח כספי, ולא, אני לא מדבר על טכנאי מחשב מרושעים שהטמיעו וירוסים במחשבים כדי שיבואו אליהם שוב ושוב ושוב לטיפול. אני מדבר, על תוכנות כופרה.

תוכנת הכופר הראשונה הופצה בשנת 89', והיא ידועה בכינוי "איידס". למה? ובכן, היא ביצעה הצפנה של קבצים של המשתמשים, ולאחר מכן דרשה כופר עבור המפתח לפתיחת הנעילה על ההצפנה (וזו הדרך שבה רוב הוירוסים מסוגת הכופרה עובדים), אם כי היה ניתן למצוא בשורות הקוד שלה את המפתח להצפנה. לאחר שהיוצר שלה נתפס והובא למשפט, הוא הבטיח שיתרום את כל הכסף שדרש והשיג בשיטה זו מאנשים רבים למחקר בנושא מחלת האיידס. כופרות רבות הופיעו מיד לאחר מכן, כאשר הן משתמשות בשיטות הצפנה לא סימטריות (שיטות מסובכות יותר לפענוח), ולמעשה רודפות אותנו עד היום, כאשר הן נמצאות הרבה פעמים בתוכנות שמתחזות לתוכנות תמימות ומוכרות, וגם בחלק של תוכנות לפריצת משחקים.

כך נראית ההודעה של וירוס הכופרה AIDS

העולם של הוירוסים רחב ועצום, כאשר הוא לא מפסיק כאן. ישנם סוגים שונים נוספים כגון כופרה שלא משתמשת בהצפנה, רוגלה ועוד, אך אני חושב שנתתי לכם הקדמה מספיק גדולה על וירוסים, ולכן, הגיע הזמן לעבור ל-"תרופה" – האנטי-וירוסים!

ופה ידידיי, בא לידי ביטוי מה שאמרתי קודם לכן. האנטי-וירוסים החלו לצוץ החל משנת 1987 לקהל הרחב, אך הם לא ממש יכלו לטפל ביותר מקובץ אחד, עד ששנה לאחר מכן, הגיע AntiVir, שהיום ידוע בתור האנטי-וירוס של החברה המוכרת והמוערכת – Avira. למעשה, התוכנות האלה מאפשרות לכם להגן על המחשב שלכם מפני רוב הוירוסים, כאשר חלק נרחב מהתוכנות הללו מציעות הגנה בזמן אמת על המחשב, כמו NOD32 של החברה ESET, או AVAST. הסיבה שבגללה אמרתי רוב הוירוסים, היא עצם העובדה שוירוסים עשויים להתעדכן בתדירות גבוהה מאוד, תדירות כל כך גבוהה שאפילו אי אפשר לעדכן את מסד הנתונים של התוכנות הללו כדי להגן על מחשבים.

ולאחר שדיברנו מעט על אנטי-וירוסים ועל וירוסים בכללי, למה שלא נדבר על הדברים שבגללם אתם חשופים לוירוסים? בראיון שערכנו עם אמיר כרמי (מנהל טכנולוגיות ב-ComSecure, הנציגה של ESET בארץ), הוא ציין כי כיום הגיימרים חשופים הרבה יותר לפגיעות של וירוסים, מאחר ויכולים לפרוץ לחשבונות של משתמשים במשחקים שבהם אפשרי לקנות מטבע וירטואלי בכסף, ואפילו בפלטפורמות גדולות ומוכרות כמו STEAM, שמועברים בהן קישורים דרך הצ'אט, המכילים וירוסים, ומאפשרים לפורץ לדלות מידע רב. אתרים נגועים כמו אלו הם רק דרך אחת להפעלה של וירוסים, כאשר ישנם קישורים כאלו גם ברשתות חברתיות, אפשרות להעביר קבצים נגועים דרך המייל, וגם קבצים נגועים באמצעות שיתוף קבצים (כמו שירים, ותוכנות לפריצת משחקים).

אם אתם שואלים את עצמכם איך חברות כמו ESET פועלות נגד הוירוסים הללו, יש תשובה גם לכך. בראיון, אמיר ציין כי ESET מפעילה מספר מודולים כמו הכנה מפני התקפות רשת, ניטור התנהגויות של נוזקות, הגנה מפני סקריפטים המבוססים על Powershell, הגנה נגד כופרה (ששוחררה לציבור באוקטובר 2016), והזרוע עוד נטויה. ישנן דרכים רבות להגנה מפני וירוסים, כאשר את חלקן תוכלו למצוא במדריך שפרסמנו על טיפים לשמירה על המחשב שלכם.

נלקח מהאתר של ESET

צוות האתר חבר לנציגה של ESET בישראל כדי להביא לכם רשיונות ומגוון הפתעות נוספות. אתם מוזמנים לעבור לפוסט שלנו ב-Facebook כדי להשתתף בפעילות.

https://www.facebook.com/pcgalaxy.co.il/posts/1277343788990585

אודות רפאל יקותיאל

רפאל, בן 20 מחולון, משחק בעיקר במשחקי פלטפורמר אינדי ומכות, חלק מה-PCMR, מכור לטקן, ובעד מלחמת עולם בין Intel, AMD, ו-Nvidia.

השאר\י תגובה