הרכיבו לעצמכם מחשב – נעשה סדר בבלאגן

דיסק קשיח: כשמו כן הוא, גוש גדול וקשיח שבעזרת שתי זרועות הנקראות ראש קריאה וראש כתיבה שומר את המידע על דיסק שנמצא בתוכו. ראש הכתיבה ממגנט חלק מסויים עליו וראש הקריאה מסוגל לקרוא את את המגנוט בעזרת טכנולוגיה מתקדמת. לדיסק הקשיח יש שתי תכונות חשובות, מהירות קריאה-כתיבה ונפח אחסון. נפח האחסון הנפוץ ביותר היום בכוננים לשימוש ביתי הוא בין 320Gigabyte עד 3Terabyte  (טרה אחד = 1000 ג'יגה). מהירות הקריאה כתיבה מאוד מושפעת ממהירות הסיבוב של הכונן, כוננים של 5400 סל"ד (סיבובים לדקה) יהיו חסכוניים יותר אך מאוד איטיים בהעתקה ושינוע קבצים, ואילו 15,000 סל"ד ייתנו ביצועים עליונים. הנפוצים ביותר הם בעלי 7200 סל"ד. בעקבות הצפות במפעלים במזרח הרחוק מחירי הדיסקים הקשיחים קפצו במאות שקלים לטווח ה500-600 שקלים לנפח של טרה בייט.

כונן SSD: זוהי הטכנולוגיה העדכנית ביותר, שאמורה להחליף את הדיסקים הקשיחים שכקיימים כרגע בשוק. מדובר על התקן אחסון שבדומה לדיסק הקשיח יכול להכיל עליו מידע, הוא אינו מכיל חלקים מכניים ועובד בצורה אלקטרונית לחלוטין, לכן יתרונותיו על הדיסק הקשיח ברורים: הוא פחות רגיש לנפילות, בעל מהירות העברת קבצים עצומה (זמן עליית מערכת ההפעלה עשוי להתקצר לעד 7 שניות!!!), שקט לחלוטין ובעל צריכת אנרגיה נמוכה יותר ברוב המקרים. חסרונותיו? מחירו עדיין יקר יחסית והוא יכול לעלות כ500-600 ש"ח לכונן בנפח שלא עולה על 128 ג'יגה בייט, בנוסף אורך חייו קצר יותר. 

ssd
כונן SSD בנפח 128 ג'יגה בייט מתוצרת OCZ היוקרתית.

זכרון: אין ספור פעמים שמעתי אנשים מתרברבים על כמות הזיכרון שיש להם במחשב חלקם אמרו "יש לי 8 ג'יגה בייט זיכרון אז המחשב שלי הוא סופרמן" ויש כאלה שאפילו אמרו לי בפנים "כן, אהמ, יש לי 500 ג'יגה, נראה לך זה יספיק לכל הפורנו באיכות HD?". אז בואו נסגור אחת ולתמיד:

 זכרון ≠ נפח אחסון! הזכרון הוא שבב שבדומה לכונן SSD עובד בצורה אלקטרונית והוא אף מהיר ממנו בהרבה, שבב הזיכרון נועד לאחסן קבצים באופן זמני לצורך מערכת ההפעלה וזאת על מנת להאיץ את ביצועי המחשב כדי שלא יצטרך לגשת לכונן הקשיח האיטי והמגושם בכל פעם שיצטרך לגשת לקובץ הדרוש להפעלת תכונה מסויימת. אם אי פעם ניסיתם לפתוח משחק או תוכנה, לסגור, ואז לפתוח שוב, שמתם לב שזמן הטעינה עד לפתיחה מתקצר פלאים? זאת מכיוון שהמחשב שומר חלק מהקבצים הנחוצים על הזכרון המהיר וכך מקצר את זמן הגישה לקובץ הדרוש. כאשר לא עובר בשבב זרם חשמלי המידע השמור עליו נמחק ולכן זיכרון זה נקרא "זכרון נדיף". רק כדי להבהיר לכל מי שרוצה להתנשא עם 32 ג'יגה בייט הזכרון היוקרתי שהוא קנה מדמי הכיס שלו, כמות זיכרון גדולה אינה מעידה על כך שהמחשב יעבוד מהר יותר! סוג הזכרון הרבה יותר משמעותי בעניין הזה וגם הוא אינו מורגש ברוב המקרים. הזכרונות בימינו שייכים לדור שנקרא DDR3,ו באים בנפחים שבין ג'יגה אחד ועד 8 ג'יגה לסטיקים המיועדים לשוק הביתי. ניתן לשלב בין מספר סטיקים של זכרון מאותו דור על מנת להגדיל את הנפח הכולל, ואפילו מומלץ במקרים מסויימים. מחירם זול יחסית לשאר הרכיבים במחשב וניתן למצוא אותם בטווח מחירים רחב בהתאם לרמת השימוש.

[sam id="1" codes="true"]

ספק הכוח: אל תתנו למוכרי המחשבים להטעות אתכם, ספק הכוח הוא החלק החשוב ביותר במערכת! מטרתו של ספק הכוח היא לתעל את הזרם החשמלי המגיע משקע החשמל שבקיר אל כל רכיבי המחשב. ספקי הכוח מדורגים על פי מספר תקנים ועל פי ההספק שאותו הם מסוגלים לייצר שנמדד בוואט (Watt/W). ספק הכוח חייב להיות מסוגל לספק מתח קבוע בהתאם לרכיב שאליו הוא מחובר! יכול להיות שחלקכם ששייכים לאסכולה הישנה עוד זוכרים שהעגלה שפעם הריצה דוס וטטריס הסתפקה בספק כוח 100W שיוצר בתימן אך היום המצב שונה, כרטיסי המסך עוצמתיים, המעבד עובד בתדרים גבוהים וכל המערכת שותה אנרגיה מהקיר. ספק כוח שלא עומד בעומס לא ייתן הגנה למערכת למערכת בעת נחשולי מתח וסופות ברקים, יישרף בקלות, ויכול גם לשרוף רכיבים רגישים אחרים כדוגמת שבבי זיכרון וכרטיסי מסך. התקן הנפוץ ביותר שמעיד על איכות הספק הוא תקן 80+ שאומר שהספק מנצל מעל ל80 אחוז מהאנרגיה שאותה הוא שואב מהקיר לצורך פעולת רכיבי המחשב בכל רמות העומס. ספקים מודרניים לשוק הביתי באים כיום בהספקים שבין 300 ל1200 וואט ועולים בין 200 ל1000 ש"ח בהערכה גסה.

mboared
לוח אם מתוצרת Gigabyte מדגם G31

לוח אם: זהו ללא ספק הרכיב המבלבל ביותר, לוח האם כשמו כן הוא, ה"אמא" של כל הרכיבים, הכל מורכב עליו והוא הצלע המקשרת בין כרטיס המסך למעבד לזכרון וכך הלאה. אז מדוע כל כך קשה לדעת איזה לוח אם הוא בשבילך? זאת מכיוון שלכל סדרת מעבדים חדשה שיוצאת יש "ערכת שבבים" בשבילה, זאת אומרת לוח אם שתואם את דור המעבדים הנוכחי ולכל השבבים העדכניים של אותו דור. השוק כאן הוא עצום ועשרות חברות מייצרות מאות לוחות אם בעלי תכונות שונות ושימושים שונים שכולם מתאימים לערכת השבבים של המעבד החדש, כאשר חלקם מתאימים לביצוע overclock (המהרת ביצועי המעבד/כרטיס המסך/הזכרון) חלקם תומכים בכרטיסי מסך מתקדמים, וחלקם מציגים חיבורים חדשניים ומהירים יותר. בנוסף יש גם את עניין הגודל כאשר מדובר על שילוב מספר כרטיסי מסך או התאמה למארז קטן במיוחד – הגודל בא לידי ביטוי. הגדלים הנפוצים הם ATX, Mini ATX ו- Micro ATX.

כונן דיסקים: כונני דיסקים מטרתם לקרוא ולכתוב על דיסקים בפורמטים נפוצים כמו CD,DVD וBlueRay. הם מסווגים ברמות מחיר שונות לפי היכולות שלהם כאשר הנפוץ ביותר הוא כונן קורא וצורב של CD וDVD, והכונן המתקדם ביותר הוא כונן קורא וצורב של כל סוגי הדיסקים שצוינו לעיל, ישנם עוד פורמטים פחות נפוצים. כונן זה הוא לרוב "הבחירה" הבטוחה בגלל המחיר הנוח שלהם גם אצל החברות המוכרות.

מארז: אז כאן נשבור את המיתוס האחרון להיום – מארז יפה הוא לא בהכרח מארז טוב ולהיפך! בהרבה מקרים התפשרות על מראה המארז תהיה הבחירה החכמה על מנת שתוכלו לקבל את מבוקשכם! המארז מכיל את כל רכיבי המחשב ומטרתו לשמור אותם קרים ובכושר קרבי. חלק מהמארזים בעלי מאווררים שקטים יותר וחלקם אפילו מרופדים בציפוי אקוסטי משתיק קול, לחלקם יש מסנני אבק על המאווררים ולחלקם אין, הכל לפי דרישות הלקוח. המארזים באים ב4 גדלים עיקריים שהם Mini Tower, Mid Tower, Full Tower ו HTPC.  הסוג האחרון יכול לבוא במבחר גדלים וצורות מכיוון שמטרתו להכיל רק רכיבים שיתאימו לצפייה בקולנוע ביתי ומראה אסתטי (HTPC = Home Theater PC, מחשב קולנוע ביתי). מארז מוצלח יהיה: קל לניקוי, בעל זרימת אוויר טובה, חומרי בנייה איכותיים (ולא פלסטיקים למיניהם), אפשרות לסידור כבלים נוח (על מנת לאפשר זרימת אוויר מקסימלית ובמקרה שרוצים להשתמש בקירור מים אז חורים מיוחדים על מנת שצינורות המים יוכלו לצאת מן המארז (כמובן שמראה אסתטי/מגניב = בונוס ואל תתקטננו).

pyr
"מארז סופר מגניב עם לייזר בקצה ונורות לד שיוצאות לו מה***" : לא בהכרח הבחירה החכמה

 אז הנה, אתם קצת יותר חכמים ממה שהייתם! לפחות אתם יודעים שהמחשב שלכם הוא לא איזה חייזר מהחלל שעובד בזכות כוחות על טבעיים מקריפטון! אז איך לעזאזל תדעו לבחור חלקים למחשב עם כל הבלאגן? אז הנה חלק ב' הגיע, איך נבחר מחשב!

 *המשך הכתבה בעמוד הבא (החלק החשוב)

אודות liran.pitry