הרכיבו לעצמכם מחשב – נעשה סדר בבלאגן

הקדמה

כתבה זו היא חלק ראשון בסדרת הכתבות שאני מתכוון לפרסם כאן, מטרתן היחידה היא למחוק את כל מה שידעתם עד היום על מחשבים, חומרת המחשב לא תשאר עוד נושא מעורפל ששמור לחנוני מחשבים ששכחו איך נראה אור יום אמיתי. כאשר תרצו להחליף מחשב, חנויות המחשבים לא יוכלו "לגנוב" אתכם עם הצעות מפתות של "מחשבי-על" מפוצצים שרק מחכים שטכנאי יבוא לגאול אותם מייסוריהם. לא תוכלו לתת לחבריכם להסתלבט עליכם עם מחשבי-מפלצת שהם קנו כשתראו להם שקניתם מחשב עם אותן יכולות בחצי המחיר. אז כך תעשו זאת: 

"גם חנונים שוברים את הראש" ; דקארט

 חלק א', חלקי המחשב

(ואיפה טעינו כששאלו אותנו: "כמה זכרון קנית?" וענינו בתמימות: "320 ג'יגה")

*כל מי שכבר יש לו קצת ניסיון עם מחשבים והוא מתמצא בחלקיו ושימושיהם, יכול לדלג לעמוד 3 לחלק השני של הכתבה.

אז ממה באמת מורכב המחשב? אז כן, הוא קצת יותר מסובך מפרויקט הגמר שעשיתם לכיתת המדעים שלכם, אבל רוב המחשבים מורכבים מהרכיבים הבאים:

מעבד: (או CPU) זה "המוח", חישובים, תהליכים, 2+2 , 4+4, ושאר משימות אידיוטיות, כולן מתבצעות על המעבד הראשי, כמעט כל המעבדים המודרניים של ימינו הם מרובי ליבות, כל ליבה היא בעצם שבב שבנפרד היה יכול לשמש כמעבד בפני עצמו.  שילוב מספר מעבדים מאפשר כוח חישוב גדול מתמיד – המחשב מחלק את העומס בין המעבדים (או הליבות) ומגדיל את ביצועיו. כיום החברות הגדולות בעולם שמייצרות מעבדים הן Intel וAMD ומספר הליבות הנפוץ במחשבים שולחניים הוא בין ליבה אחת לארבע. לכל מעבד יש מהירות פעולה שנמדדת בג'יגה הרץ (Ghz), היא מודדת את מספר החישובים שהמעבד מסוגל לעשות בשניה. מחיריהם בין 250 ל2000 שקלים (מעבדי-על יקרים יותר לשרתים מסחריים קיימים בשוק אך בהם לא נעסוק)

קירור מעבד: המעבד הוא אחד הרכיבים במחשב שהכי נוטים להתחמם בזמן שמעמיסים עליו, מעבד חם מדי = מעבד ז"ל, ולכן כדאי לדאוג שהקירור יתאים למעבד. קירורי המעבד מתחלקים לשני סוגים:       

קירור אוויר – מתקן נחושת בעל צלעות רבות שמורכב על המעבד ועליו מורכב מאוורר. לרוב קירורים מסוג זה הם אופציה זולה ואפקטיבית, מחיריהם משתנים לפי רמת השקט שלהם ויכולת הקירור שלהם. מחיריהם נעים בין 60 ל300 לשקלים.

קירור מים –  במרבית המקרים מורכב על המעבד מתקן שנקרא "בלוק מים", משאבה מזרימה את המים מהבלוק החוצה אל רדיאטור, שעליו מורכב מאורר שמקרר את המים החמים שבאים מכיוון המעבד, את המים המקוררים המשאבה מזרימה חזרה לבלוק. פתרון זה לרוב יקר יותר, אך השקט הוא מקסימלי. מחיריהם בין 400 למספר אלפי שקלים.

[sam id="1" codes="true"]

cpu cooler
קירור אוויר אימתני מתוצרת Scythe, צלעות הקירור מימין והמאוורר, משמאל.

 כרטיס המסך: אז בואו נבהיר כמה דברים,  כרטיס המסך אומר למסך מה להציג, הוא יחידת עיבוד עצמאית, שבדומה למעבד הוא מסוגל לבצע חישובים במהירות עצומה. אז אתם בטח שואלים "מי צריך אותה בכלל אם המעבד עושה את כל החישובים?"  אז כאן הקאטצ', כרטיס המסך טוב בהרבה בחישובים גרפיים מאשר המעבד הראשי ומוריד ממנו את מרבית עומס החישובים הגרפיים. כשאנחנו אומרים כרטיס מסך רובנו חושבים על גוש הפלדה העצום הזה שיושב בפנים ומטרטר כשבאמת נמאס לו לחיות, לו אך האמת היא שבמרבית המעבדים המודרניים יש כרטיסי מסך מובנים שמאפשרים תצוגה גרפית פשוטה ובחלקם אפילו הצגת סרטי HD בצורה מעולה ללא צורך בכרטיס חיצוני יקר. מפתחות הכרטיסים הגדולות בעולם הן AMD, Nvidia (שקנתה את ATI) וIntel שמתעסקת נכון להיום רק בכרטיסי המסך המובנים על המעבדים שלה. מחיריהם נעים בין 200 ל3500 ש"ח. (קירור כרטיס המסך מובנה עליו – הקירור הנפוץ ביותר הוא קירור אוויר אך קיימים קירורי מים יקרים לכרטיסי מסך וגם קירורים פאסיבים שמכילים גוף קירור בלבד).

*המשך הכתבה בעמוד הבא

אודות liran.pitry