game development

פיתוח משחקים – איך הופכים תחביב לעבודה?

אין ספק שפיתוח משחקי מחשב היא אחת מהעבודות המרגשות בעולם התכנות, אבל ילדים רבים חושבים שהדרישות הנחוצות לפיתוח משחקים גבוהות. האמנם? במדריך הזה אני אסביר לכם איך להפוך חלום למציאות ולפתח משחק אפילו בתור ילדים

תעשיית המשחקים ברחבי העולם (וכן גם בישראל) הולכת ומתעצמת בשיעורים שאף איש לא האמין להם. הסיבה להתעצמות זאת נובעת בעיקר מדור ילידי שנות השמונים שאהבו והתחברו למשחקי המחשב וכיום דוחפים את השוק הזה קדימה בנחישות. בנוסף מגפת הקורונה שהשאירה אותנו בבתים חשפה אנשים רבים לתעשיית משחקי המחשב, וכך הצורך בצוותי פיתוח ועיצוב משחקים הולך ועולה בצורה דרמתית בתקופה האחרונה עם הדרישה למשחקים יצירתיים ומקוריים. תחת התנאים האלה הזמן הטוב ביותר להיכנס לתעשיית המשחקים הוא עכשיו.

unreal engine 1

שלא תטעו, תחום הגיימינג מאוד תובעני והוא ידרוש מכם יצירתיות, עבודה קשה והשקעה של לא מעט זמן. חשוב לציין שיצירה של משחק מחשב היא תהליך מורכב הדורש צוות גדול של מפתחים, מעצבים, אמנים וכמובן מנהלים האחראים על פיתוח המשחק. מצד שני, בתחום זה כמות היתרונות עולה על החסרונות כמו החופש ליצור עולם שלם מרעיון, ממש כמו בסרט Inception.

אז איך מתחילים לפתח משחק? אם אתם אוהבים לשחק במשחקי מחשב ומרגישים שהדבר הוא חלק מחייכם, כבר עברתם את שלב המיונים הראשון אך כמובן שרק הרצון אינו שווה הרבה ללא היכולת וההתמחות, שאותה תוכלו ללמוד בעצמיכם מהאינטרנט (youtube, udemy, Eduonix) או ממגוון מוסדות מקצועיים בארץ עליהם אני אפרט בהמשך. בנוסף, המיומנויות העיקריות הנדרשות מהמפתח או המעצב של המשחק הם הכרת המנוע הגרפי וידע לכתיבת הקוד. בלעדי שתי המיומנויות הללו תהליך פיתוח המשחק יתארך בצורה משמעותית.

מהו מנוע גרפי ואיזה כדאי ללמוד?

מנועים גרפיים משמשים כסוג של מסגרת עליה בנוי המשחק. המנוע הגרפי מטפל בפיזיקה של המשחק, בקלט, באינטליגנציה מלאכותית (AI), בסדר האירועים במשחק ובעוד מגוון אלמנטים אחרים.
במילים אחרות, המנוע הגרפי נועד כדי להקל עליכם (המפתחים או המעצבים) כדי שלא תצטרכו לתכנת מחדש את כל הפיצ’רים האלו. ללא מנועים גרפיים, יהיה יותר קשה לפתח משחק מכיוון שתצטרכו לכתוב את כל קטעי הקוד מחדש לכל משחק שתיצרו, מה שיאריך את זמן הפיתוח ויהפוך את הפרויקט להרבה יותר מסובך.

unreal engine
Unreal Engine 5

ישנם מספר מנועים גרפיים שבהם תוכלו להשתמש כדי ליצור משחק משלכם אבל בכתבה זו אתמקד בשני המנועים הפופולריים ביותר:

Unreal Engine

אם יצא לכם לשחק Fortnite בעבר כנראה שנתקלת כבר במנוע הגרפי של Unreal. כמו שאתם מבינים Unreal Engine (שפותח על ידי Epic Games) הוא אחד ממנועי המשחק הכי פופולאריים וחזקים בעולם. כוחו של Unreal הוא ביכולתו להפוך כל משחק לחוויה ייחודית באמצעות גרפיקה מרשימה וכמות פיצ’רים עצומה. עם זאת, פיתוח משחקים באמצעות Unreal Engine דורש בדרך כלל לא מעט מפתחים מיומנים עם ניסיון. אם תרצו להתנסות, Epic מספקת מגוון מדריכים למתחילים שיעזרו לכם להתחיל ולפתח משחקים בעצמכם כאשר תוכלו להעזר בתבניות מוכנות למשחקי 2D ו-3D או במודלים החינמיים מהחנות שלהם (סוד קטן: כל חודש מתפרסמים מודלים חינמיים חדשים).

Unity

Unity הוא מנוע גרפי חזק ומגוון במיוחד, בעיקר בזכות סט הכלים הרחב שלו שמאפשר פיתוח משחקים בשלל פלטפורמות. במקור המנוע הושק עבור מערכת ההפעלה של אפל (MacOS) אך כעת הוא תומך במגוון פעולות כמו פיתוח משחקים למחשב, אנדרואיד, ולקונסולות. אם יצא לכם לשחק בעבר משחקים כמו Pokemon GO או Hearthstone, אולי תופתעו לגלות שכולם פותחו באמצעות יוניטי.

איזה שפת תכנות צריך ללמוד כדי לעבוד בפיתוח משחקים?

לא כל משחק מחייב לימוד שפת תכנות, כך למשל תוכלו ליצור משחק ב-Unreal Engine על ידי שימוש ב-Blueprints, שנחשבים הרבה יותר נוחים לשימוש וללמידה לאלו שלא התנסו בשפת תכנות קודם, אך אם בכל זאת תרצו ללמוד ולתכנת בשפה כלשהי תבחרו לפי המנוע הגרפי שאיתו תרצו לעבוד. כך עבור Unreal Engine אתם תזדקקו לידע ב-C++ (בנוסף ל-Blueprints אך לא חובה) וב-Unity תצטרכו לדעת C#. ההמלצה שלי היא להתחיל מהמנוע Unreal שבשבילי היה יותר קל לשימוש כי הוא לא חייב שימוש בשפת תכנות ונתן לי מוטיבציה להמשיך ולהתעמק בתחום המשחקים.

איך נראית עבודה בפיתוח משחקים?

עבודה בפיתוח משחקים מתחלקת בדרך כלל לשני סוגים: פיתוח משחקים עצמאי (משחקי אינדי), וכמובן – עבודה בתור שכירים בחברות משחקים. הנה מה שאתם צריכים לדעת על שתי האופציות:
משחק אינדי: אינדי (קיצור של המילה Independent) הוא משחק שנוצר על ידי מפתחים עצמאיים ללא תמיכה כספית של חברה חיצונית. למרות שמדובר במשחקים פשוטים, חלקם דווקא רווחיים מאוד.
דוגמא מפורסמת של משחק כזה היא מיינקראפט. כמובן שאף אחד לא מצפים מכם לפתח משחק משלכם כבר מחר, אך תמיד תוכלו ליצור משחק בעצמכם, לצבור ניסיון בתחום ולהגדיל את תיק העבודות שלכם.
עבודה בחברת משחקים: עד לפני כ-10 שנים לא היו הרבה חברות בארץ שמתעסקות עם פיתוח משחקים אך בשנים האחרונות אפשר לראות שיותר חברות תוצרת כחול-לבן מצטרפות לתחום פיתוח המשחקים והגיימינג.

הנה רשימה חלקית של חברות גיימינג מובילות שפועלות בארץ:
Playtika – החברה הישראלית הגדולה בתחום. ידועה בעיקר בפיתוח משחקים לרשתות חברתיות ומשחקי הימורים.
Plarium – מובילה עולמית בפיתוח משחקי מולטיפלייר לפייסבוק ובעלת יותר מ-250 מיליון שחקנים ברחבי העולם.
בנוסף פועלות בארץ חברות נוספות כמו Jelly Button , Funtactix, TabTale, Sidekick, וכמובן חברות אינדי קטנות אחרות. להלן הרשימה המלאה.

איפה אפשר ללמוד פיתוח משחקים?

ישנם מוסדות רבים שבהם אפשר ללמוד פיתוח משחקים, אבל בכתבה זו אני אתמקד באחד שמלמד דרך מנוע המשחק Unreal ואחד דרך Unity.

Game Ready– מסלול הלימודים ב-Game Ready אורך בין שנה לשלוש שנים ובנוי כהכשרה מקצועית שבה לכל תלמיד יש מנטור אישי שעובד איתו לאורך לימודיו ועוקב אחר קצב ההתקדמות שלו. בתקופת הלימודים התלמיד יבחר את סוג המשחק שעליו הוא יעבוד כפרוייקט, והמנטור משתמש בכל הנתונים לבניית מערכי שיעור מותאמים. הלימודים מתקיימים תוך כדי ליווי אישי ומתן פתרון לכל בעיה שצצה בעבודה על הפרויקט, טיפוח קשרים עם תלמידים אחרים ובניית תיק עבודות שישמש את התלמיד בעבודה בעולם פיתוח משחקי המחשב.

מה לומדים:

הלימודים מתבססים על תוכנות המשמשות בתעשיית הייטק בכל המסלולים, שהם:
תכנות– במסגרת המסלול התלמיד יתנסה בחוויה של תכנון המשחק והיכלות לקבוע מה יקרה, מתי ואיך.
אמנות תלת ממד– יצירת ועיצוב כל המודלים החל מדמויות ועד לנשקים, בניינים, טבע ועוד.
עיצוב עולם המשחק– יצירת עולם משחק מחלקים קטנים, החל מחלל ריק ועד ערים ענקיות לפרטי פרטים.
למי מתאימים הקורסים: הלימודים מתאימים לבני נוער, החל מגיל 12. שיטת הלימוד המתבססת בהתאם לרמת התלמיד וכל מי שמתעניין בעולם משחקי המחשב יכול ללמוד, אך נדרשת רצינות רבה ואהבה לעולם המשחקים.

מכללת תילתן– לימודי תעודה שמתקיימים במכללה בין פעמיים לשלוש בשבוע במשך שלוש שנים.
תוכנית הלימודים מחולקת לשני ערוצי התמחות מרכזיים:

DEV – למפתחים. התוכנית כוללת מבוא לתכנות ,C# , תכנות מונחה עצמים בסיסי ומתקדם, לימוד מנוע המשחק Unity, מולטיפלייר, AI, מציאות מדומה ורבודה (AR VR).
ART – לאמנים. המסלול מתחלק למסלול דו מימד ותלת מימד וכולל קורסים ב-Maya, אנימציה בדו מימד, מידול תלת-מימד ואנימציה, עיצוב קונספט, סגנונות איור, VFX, ועוד…
במהלך המסלולים לתואר ישנם גם קורסים משותפים לשתי ההתמחויות, הכוללים קורסים ב-game design, הפקה, פסיכולוגיה וסוציולוגיה של משחקים ועוד רבים.
קהל יעד: התכנית מיועדת לאנשים עם זיקה לאמנות או לאנשים עם ראש לוגי שמעוניינים ביצירה ופיתוח של משחקים.

unreal engine
Unreal Engine 5

סיכום

פיתוח משחקים הוא תחום רחב שכולל תכנות עיצוב שיווק ועוד נושאים ככל שמתעמקים יותר בפיתוח. כדי להפוך למפתחי משחקים אתם קודם כל תצטרכו לרכוש מיומנות במנוע גרפי כלשהו ובכתיבת קוד ואחר כך תוכלו לעבוד בתור שכירים באחת מחברות הגיימינג או בפרויקט אינדי (עצמאי). כמו כן, קיימות אפשרויות רבות ללימודי תעודה כמו קורס גרפיקה ממוחשבת, אומנות תלת ממד, ותכנות וכדאי להבין איזה מהם אתם הכי אוהבים ומעדיפים להתמקד, ללמוד את התוכנות הרלוונטיות, ולהתחיל לפתח!

אודות סולומון איתי

איתי סולומון, גיימר, אוהב מחשבים סרטי קולנוע וסדרות. מעריץ של mortal kombat ותמיד שמח לדון בכל נושא מעניין!

השאר\י תגובה