סקירת מעבד AMD Ryzen 5 3600X

ה-3600X מספק ביצועים מעולים במגוון תחומים במחיר משתלם ואטרקטיבי

אם אי פעם ישבתם לבנות לעצמכם מפרט מחשב ב-3 שנים האחרונות סביר להניח שהמליצו לכם לא מעט על מעבדי Ryzen מבית AMD, ששברו ללא ספק את כל תקרות הציפיות האפשריות עם ביצועים גבוהים ומשתלמים מאוד למחיר.
באופן אישי Ryzen תמיד נראתה לי פלטפורמה איכותית ועמידה, אך מעולם לא יצא לי לנסות אותה עד היום. כעת, לאחר שבניתי מחשב חדש יחד עם ה-Ryzen 5 3600X, אני מבין לחלוטין למה רייזן נחשבת לאחת הפלטפורמות האיכותיות ביותר שנראו בשוק המעבדים בשנים האחרונות.

אז נתחיל עם הפרטים היבשים. ה-Ryzen 5 3600X משתייך לסדרת הביניים של מעבדי Ryzen דור שלישי. המעבד מגיע עם 6 ליבות ו-12 תהליכונים, במהירות שעון בסיסית של כ-3.8GHz ומהירות בוסט של עד ל-4.4GHz. 

קופסת המעבד כוללת את המעבד עצמו לצד קירור מעבד מסוג Wraith Spire, שנחשב בעיני רבים לאחר מקירורי הסטוק האיכותיים ביותר שניתן להשיג היום, כך שזוהי ללא ספק תוספת מבורכת. 

המעבד בנוי תחת ארכיטקטורת Zen2 והוא תומך בתושבת AM4 וכן במרבית מלוחות האם של היום (יש חלק מהלוחות שמצריכים עדכון תוכנה על מנת שיעבדו עם המעבד). המעבד אינו כולל שבב גרפי מובנה, מה שיצריך את המשתמשים בו לרכוש כרטיס גרפי חיצוני לטובת שימוש במעבד.

אחד היתרונות של מעבדי Ryzen על מעבדי המתחרה Intel היא העובדה שכלל המעבדים של רייזן (גם מעבדי הבסיס, גם מעבדי הביניים וגם מעבדי הקצה) ניתנים להמהרה, מה שאומר שאם נרצה בכך, נוכל להגביר את הביצועים של המעבד אפילו יותר, מה שיהפוך אותו לאפילו יותר משתלם למחיר שלו.

על מנת לבדוק את יכולותיו של המעבד, הרצתי אותו תחת בדיקת Cinabench R20 מספר פעמים, פעם עם הגדרות הבסיס של המעבד ופעם עם הגדרות ההמרה. לאחר מכן הרצתי את המעבד עם מספר משחקים, גם כן פעם אחת עם הגדרות הבסיס ופעם נוספת עם הגדרות ההמרה.

לפני שנעבור לתוצאות הבדיקה חשוב לציין מספר דברים בכל הקשור להמהרת מעבדים. בין אם אתם מבינים בנושא ובין אם לא, המהרת מעבדים היא תחום שחורג לחלוטין מהמלצת היצרן, וכמעט בכל מקום שתרצו לשאוב ממנו מידע יזהירו אתכם מראש שהמהרה היא עסק שחורג לחלוטין מאחריות היצרן, ואם יקרה משהו למעבד שלכם במהלך ניסיונות ההמרה האישיים שלכם, אף חברה לא תממש אחריות בשבילכם, ולכן חשוב מאוד לדעת לאן אתם נכנסים לפני שאתם מתחלים לחדור לקרביים של המעבד שלכם.

ואם בכל זאת החלטתם שאתם רוצים לנתח את המעבד שלכם, תשמחו לדעת ש-Ryzen היא אחת הפלטפורמות הפשוטות ביותר להמהרה, כך שגם אם מעולם לא עשיתם את זה, סביר להניח שתהיה לכם חווית המהרה מהנה וקלה.

כל תהליך ההמרה והבדיקות השונות בוצעו עם המערכת האישית שלי, הכוללת לוח B450 מבית ASUS, כ-16GB RAM 3200MHz, כרטיס RTX2080 Super וקירור מעבד נוזלי Strix LC 360.

תהליך ההמרה עצמו פשוט למדי, והוא ניתן לשליטה מלאה ונוחה על ידי התוכנה Ryzen Master. התוכנה מאפשרת לכם להגדיר באופן מלא את מהירות השעון והמתח של המעבד, ואפילו תספק לכם בדיקת מאמץ לאחר שתפעילו את ההגדרות. חשוב לציין שהתוכנה מפעילה את ההגדרות של רק כאשר המחשב דולק, וברגע שתפעילו אותו מחדש תצטרכו להגדיר את הגדרות ההמרה מחדש. במידה ותרצו שההגדרות ישארו תקפות גם לאחר הפעלה מחדש של המחשב תצטרכו להכניס את ההגדרות עצמן לתפריט ההמהרה של המחשב ב-BIOS.

לאחר מספר בדיקות ושינויים הגעתי לתוצאות די מרשימות עם המעבד. הצלחתי להביא את המעבד למהירות שעון של 4.275GHz על גבי כל שש הליבות שלו, במתח של 1.32V, שזו תוצאה די מרשימה בשביל מעבד ביניים שעולה פחות מ-1000 שקלים.

כעת נעבור לביצועים עצמם. בדקתי את המעבד על ידי מספר משחקים ותוכנות, והרי התוצאות לפניכם:

כפי שניתן לראות חווית הגיימינג של המחשב בשילוב עם ה-3600X תספק חווית משחק איכותית וחלקה גם במשחקים הכבדים ביותר, בין אם מדובר ברזולוציית 1080P או 1440P.

כמו כן על מנת לבדוק את תפקוד המעבד באופן כללי הרצתי את בדיקת Cinebench R20 שסיפקה את התוצאות הבאות, כמו כן מדדתי לאורך כל המשחקים/בדיקות שעשיתי את טמפרטורות המעבד והרי התוצאות:

כפי שניתן לראות התוצאות של Cinebench מעידות על כך שהמהרת המעבד תספק ביצועים טובים יותר במקצת בכל הקשור לפעולות מרובי ליבות, כך שאם השימוש המרכזי שלכם במחשב הוא גיימינג בלבד, אין סיבה ממשית להמהיר את המעבד.

לסיכום, ה-Ryzen 5 3600X הוא מעבד ביניים בעל ביצועים גבוהים ומפתיעים, שמבטיחים חווית שימוש איכותית וטובה. היכולת לספק ביצועים גבוהים לצד מחיר נמוך ואטרקטיבי בהשוואה לאופציות אחרות בשוק הופכות את ה-3600X לאחד המעבדים המוצלחים ביותר בשוק, אם לא המוצלח ביותר בגזרת מחירו.

AMD Ryzen 5 3600X

ציון סופי - 9

9

מעולה

מעבד איכותי בתג מחיר אטרקטיבי ומשתלם!

User Rating: Be the first one !

אודות רועי האן

רועי האן, לשעבר העורך הראשי של מחלקת החומרה ב-PCGalaxy. בעברו היה גם כתב הטכנולגיה והמשחקים של אתר ynet. רועי הוא טכנאי מחשבים, גיימר ותיק וגיק משכמו ומעלה. כיום הוא משמש כאיש מערכות מידע בחברת המשחקים הישראלית Gliding Deer.

השאר\י תגובה