כל מה שרציתם לדעת על קול ולא העזתם לשאול – אזניות

אזניות מגיעות במגוון גדלים ומחירים אך לא כולן משמשות לאותו הדבר

תשכחו כל מה שידעתם על אזניות, כי הוא כנראה לא נכון. האזניות הרגילות הסטנדרטיות שמגיעות עם הטלפון שלכם אולי מספיקות לכם בשביל לשמוע מוזיקה בדרך לעבודה או במשרד אבל האם זה כל מה שאזניות נועדו לעשות? במדריך הבא אלמד אתכם איך לבחור אזניות על פי השימוש והתקציב ומה ההבדל בין האזניות השונות והדרייברים השונים. אך שימו לב כי לכל כלל יש יוצא מן הכלל.

לפני שאתחיל בכתבה, הרוב המוחלט של האזניות (בין אם חוטיות או לא) מציע את טווח התדרים 20Hz ~ 20KHz שזה טווח השמיעה הסטנדרטי של בן אדם ממוצע אך ישנן אזניות המציעות מעבר לטווח הזה, תכף נגיע אליהן. מה שהטווח הזה אומר, הוא עד לאן האזניות מצליחות להגיע מבחינת בס וטרבל. ככל שהטווח ההתחלתי נמוך יותר כך הבס יהיה טוב יותר וככל שהטווח גבוה יותר, כך הטרבל יהיה טוב יותר. ומבחינת התנגדות, הרוב יציע 16Ω שבגדול אומר עד כמה "קל" ניתן להפעיל את האזניות, ונגיע גם לזה בהמשך. כיום ישנן אין-ספור חברות המייצרות שלל סוגי אוזניות, אך נכון להיום בין החברות האיכותיות ביותר בתחום נמצא את: Sennheiser, Shure, Sony, Bose, AudezeBeyer Dynamic.

על מנת לספק את הצליל, אזניות משתמשות בדרייבר (בדרך כלל אחד לכל אוזניה) המקבל אותות חשמליים והופך אותם לצלילים כשיש סוגים שונים של דרייברים המסוגלים להפיק טווחים שונים של תדרים. למידע נוסף אודות סוגי הדרייברים השונים, ניתן להיכנס למדריך שלי כאן.

כיום ניתן לחלק אזניות לשלוש קטגוריות עיקריות:

בתוך האוזן – In Ear
על האוזן – On Ear
מעל האוזן – Over Ear

כשבתוך הקטגוריות האלה ישנם תחומים כמו גיימינג, IEM, אל-חוטיות ועוד, כאשר כל תחום מבסס את חווית השמע עם האוזניות בצורה מעט שונה מתחום אחר.

הקטגוריה הראשונה היא אזניות הנכנסות בתוך האוזן:

תת הקטגוריות כאן הן אזניות היושבות על תנוך האוזן ולא נכנסות פנימה ואזניות שכן נכנסות לתוך האוזן באמצעות קצוות מסיליקון. התחומים הפופולריים בקטגוריה זו הם אזניות TWS, אזניות חוטיות רגילות ו-IEM.

כפי שציינתי קודם, גם בתוך קטגוריית אוזניות כללית יש תתי קטגוריות לאוזניות. קיבצתי עבורכם קצת מידע על כל תת קטגוריה לאוזניות:

  • האוזניות הפופולריות ביותר הן האזניות שמגיעות עם הטלפון. מדובר בסוג האוזניות הפשוט וזול ביותר, והן טובות לטווח תדרים מסוים אבל הן מאוד פשוטות והרבה פעמים מספקות רק את הבסיס של הבסיס (טווח מחירן עד 50 שקל).
  • הבאות אחריהן הן אזניות חוטיות ברמה יותר טובה העשויות מחומרים יותר איכותיים ומעוצבות באופן יותר טוב (טווח מחירן בין 150 עד ל-300 שקל).
  • אזניות TWS או True Wireless המגיעות ללא חוטים כלל המיועדות לנוחות (טווח מחירן בין 100 עד ל-1600 שקל).
  • והגענו לתחום הכי איכותי וגם הכי יקר שאפשר להגיע באזניות חוטיות, IEM. הסיבה העיקרית לקנות אזניות בתחום הזה היא אם אתם רוצים להינות מהמוזיקה כפי שהיא נועדה להישמע. ראשי התיבות מייצגות In-Ear Monitor ויציעו החל מדרייבר אחד ועד לשמונה (שראיתי) בכל אזנייה (טווח מחירן בין 100 עד ל-14,500 שקל).
    • במידה ויהיה דרייבר אחד, הוא יהיה בנוי כך שיהיה מסוגל להפיק טווח תדרים רחב יותר. במידה וישנם מספר דרייברים באזנייה, כל דרייבר יהיה אחראי על טווח תדרים שונה. באזניות IEM, לא תהיה הפרעה בין הבס לטרבל. דבר נוסף המיוחד לסוג אזניות זה הוא האפשרות להחלפת כבלים לפי הטעם האישי שלכם. אם אתם מעדיפים צליל יותר חם (בס) לכו על כבל מנחושת ואם דווקא צליל בהיר יותר (טרבל) לכו על כבל מכסף. בנוסף לזה, על מנת להינות כמו שצריך מהאזניות, יש צורך בשימוש ב-DAC, AMP או שילוב של שניהם.
      • דוגמת ה- KZ ZSX העולות כ-120 שקל.

הקטגוריה השנייה היא אזניות הממוקמות על האוזן:

תת הקטגוריות כאן הן אזניות היושבות על הראש ואזניות המגיעות דרך העורף ומגיעות עם וו היושב על האוזן והתחומים העיקרים בהם הן נמצאות הם אל-חוטי או לעבודה משרדית.

  • האזניות האל-חוטיות בקטגוריה הזו מיועדת בעיקר לאנשים העושים ספורט שאזניות הנכנסות לתוך האוזן לא נוחות להן או שמפחדים שהן ייפלו באמצע האימון (טווח מחירן בין 50 עד ל-350 שקלים).
  • בעבודה משרדית (בדרך כלל שירות לקוחות) משתמשים באזניות מהסוג הזה עם מיקרופון (טווח מחירן בין 20 עד ל-250 שקלים).

הקטגוריה השלישית היא אזניות הנמצאות מעל האוזן:

תת הקטגוריות כאן הן גב סגור וגב פתוח והתחומים הפופולריים יותר הם גיימינג, ביטול רעשים וסטודיו.

בקצרה על גב סגור וגב פתוח – גב סגור אומר שיש חסימה טבעית מסוימת של רעש מבחוץ (עוד מידע בהמשך) ואין זליגה של הצליל מחוץ לאזניות. ההיפך הגמור מכך הוא כמובן אוזניות בעלות גב פתוח, המאפשר לאוויר ולצלילים השונים להיכנס ולצאת. וכמו ששיערתם, גם השימושים שונים. במידה ואתם רוצים לשמוע מוזיקה באוטובוס, רכבת, בית קפה ועוד מקומות ציבוריים, תעדיפו לקחת אזניות עם גב סגור. במידה ואתם רוצים לשמוע מוזיקה בבית, כשאין הרבה רעשים (ושאין אנשים שישפטו אתכם כשתאזינו לשיר החדש של בריטני ספירס), תעדיפו להשתמש באזניות עם גב פתוח.

  • מי לא מכיר אזניות גיימינג? הן בדרך כלל מעוצבות טוב עם RGB (כי כולם יודעים שככל שיש לכם יותר RGB ככה יש לכם FPS יותר גבוה), מיקרופון ואפשרויות שונות כמו אל-חוטיות, חווית סראונד ועוד (טווח מחירן בין 250 עד ל-1500 שקלים).
  • אזניות לביטול רעשים כשמם כן הן. האזניות בדרך כלל אל-חוטיות ומגיעות עם מנגנון העובד בצורה אקטיבית לסינון הרעשים מבחוץ על ידי שימוש במיקרופונים הקולטים את הצליל ואז מחקים אותו באופן נגדי כך שהצליל מתבטל אך שימו לב שיש רמות שונות לביטול רעשים. (טווח מחירן בין 270 עד ל-1750 שקלים).
  • אזניות סטודיו מיועדות בעיקר ליוצרים ומוזיקאים. האזניות מיוצרות מחומרים איכותיים יותר ועולות הרבה יותר מאזניות רגילות. האזניות בקטגוריה זו הן היחידות שמשתמשות בגב פתוח אך לא כולן משתמשות בו. האזניות בדרך כלל יציעו טווח רחב יותר של תדרים, התנגדות גבוהה יותר (עד 600Ω בניגוד ל-16Ω הסטנדרטי) ודיוק ככל הניתן כשכל מה שהן מיועדות לעשות זה לתת את החוויה הטובה ביותר לשמיעת מוזיקה כך שהן לא יתאמצו באפשרויות נוספות כמו מיקרופון או תוכנות מיוחדות (טווח מחירן בין 900 עד ל-224,000 שקלים).
    • דוגמת ה-Sennheiser HE 1 העולות 59,000$ או כ-224,000 שקלים.
      • ברוב המקרים תצטרכו לקנות בנוסף לאזניות מגברים שונים בצורות שונות המיועדים להתמודד עם אזניות בעלות התנגדות גבוהה יותר.

סינון רעשים:
יש שני סוגים של סינון רעשים, פאסיבי ואקטיבי. סינון פאסיבי אומר שהאזניות משתמשות בחומרים מיוחדים ואטימות האוזן על מנת לצמצם את הרעשים בעוד שסינון אקטיבי עושה שימוש במערך מיקרופונים המחקים את הצליל המגיע מבחוץ ומשדרים אותו באופן נגדי כך שהם מבטלים אותו.

במידה ובחרתם להשתמש באזניות המשתמשות ב-Bluetooth:
הגרסה הכי חדשה כרגע היא 5.1. אם תשימו לב, תראו לפעמים מושגים כמו AAC או aptX. הדברים האלה הינם קודקים שבאים להגיד לכם מה האיכות של הסאונד שעובר בין מקור האודיו לאזניות. לא אכנס כאן יותר מדי לפרטים אבל זה הסדר שלהם מהפשוט ביותר לאיכותי ביותר לפי יכולת העברת מידע לפי KBPS או קילו-בייט בשנייה:

  1. AAC
  2. SBC
  3. aptx LL
  4. aptX
  5. aptX HD
  6. LDAC

אביזרים:

כפי שהזכרנו קודם, ישנם סוגים של אזניות אשר לא יצליחו לעבוד כמו שצריך או שלא ינצלו את הפוטנציאל שלהן רק באמצעות חיבור לטלפון או למחשב שלכם. לאזניות אלו תהיה התנגדות גבוהה יותר או צורך במכשיר מיוחד או שילוב של השניים. שימו לב שגם אזניות רגילות יוכלו רק להשתפר מאביזרים אלו. סוגי אזניות אלו יהיו IEM וסטודיו.

האביזרים הם AMP ו-DAC ויש גם מכשירים המשלבים בין השניים בין אם זו ערימה (Stack) שלמעשה יש בה גם את ה-AMP וגם את ה-DAC כשאפשר להחליף כל אחד מהם בהתאם להעדפה האישית שלכם או All-In-One שהוא מכשיר אחד שבתוכו נמצאים הרכיבים האלה. כשיש לחבר קצה אחד למקור האודיו (טלפון או מחשב) וקצה שני לאזניות.

  • AMP – או Amplifier, הוא מכשיר המגביר את העצמה של האזניות ונותן להן יותר כוח. ישתמשו בו אנשים בעלי אזניות עם התנגדות גבוהה.
  • DAC – או Digital-Audio-Converter, הוא מכשיר המקבל אותות דיגיטליים וממיר אותם לאנלוגיים. ישתמשו בו אנשים הרוצים לשפר את איכות הצליל.

במידה ותרצו להינות משני העולמות כמכשירים נפרדים, דרך החיבור היא כזאת: מקור אודיו מחובר ל-DAC, שמתחבר ל-AMP שאליו מחברים את האזניות. בהחלט, התהליך נשמע מייגע והוא תופס מקום ולא נשכח שהוא גם די יקר ברוב המקרים אבל אם ברצונכם להינות ממוזיקה כפי שהייתה צריכה להישמע, זאת הדרך היחידה בה תוכלו לשמוע את המוזיקה כפי שהיא באמת אמורה להישמע בשימוש עם אוזניות. ישנם מכשירים המציעים חיבור באמצעות Bluetooth כשהקודק הכי איכותי הוא LDAC (בקצה השני נמצא SBC והוא נחשב הקודק הכי בסיסי ולא איכותי).
בין החברות המספקות את המוצרים האיכותיים יותר נמצאות: FiiO, Shanling, Schiit, PreSonus & Behringer.

SCHIIT stack: DAC – Modius & AMP- Asgard

ו.. זהו.
מקווה שעשיתי לכם קצת סדר בכל העולם הזה של האזניות כך שפעם הבאה שתרצו לקנות אזניות חדשות, לא תצטרכו לחפש מדריכים מסובכים באינטרנט.

והצעה אחרונה, לפני שתקנו את האזניות, תשמעו אותן בחנות או אצל חבר. כי "על טעם וריח אין להתווכח" הוא לא סתם פתגם נדוש. מה שהחברים שלכם אומרים שממש אהבו, יכול להיות שאתם לא כל כך תתלהבו. ובמידה ואין לכם אפשרות, תבדקו ביקורות כתובות או מצולמות (באופן אישי, בגלל אותו פתגם שרשמתי קודם, אני תמיד בודק ביקורות של אותו אדם על דגמים שאני כן מכיר למען השוואה). ולא, הדגם הבא לא בהכרח טוב יותר. וגם אם כן, הרבה פעמים הדגם החדש יותר לא מצדיק את הפרש המחירים כך שיהיה משתלם יותר לקנות את הדגם הישן.

*כל המחירים נלקחו מזאפ (המחיר הזול ביותר) או מהאתרים הרשמיים.

אודות טל גורן

טל גורן, בן 25 ולומד לתואר ראשון במערכות מידע. בתחום המחשבים והגאדג'טים כבר כמה שנים טובות ואף בניתי את המחשב שלי בעצמי. בין המשחקים שהכי אהבתי נמצאים The Witcher 3, Tekken 3, Ori And The Blind Forest & To The Moon

השאר\י תגובה