לשבור אמונה – ביקורת לסרט "טובת הילד"

אמה תומפסון נותנת את הופעת חייה ומתמודדת עם קונפליקטים של אמונה בסרט "טובת הילד"

מה יותר חשוב? בריאות או אמונה? "טובת הילד" מתחיל להתעסק בנושא אבל לוקח את חלקו הראשון למקום חדש ומעניין שבסופו של דבר משנה את כוכבת הסרט. המשיכו לקרוא ותבינו למה אני מתכוון.

הסרט מתחיל עם פיונה מיי (אמה תומפסון) בדירתה המפוארת עוברת על כל מני מקרים מוסריים בהם היא צריכה להחליט, כשופטת, האם לבחור בצד שהוא לטובת הילד או בצד שחושב שהוא מוסרית נכון, כמו מקרה של תאומים סיימים שבו היא מחליטה לאשר את הריגתו של אחד האחים כדי להציל את האח השני.

אבל תומפסון מסתגרת בעבודתה ולא מתייחסת כלל לבעלה ג'ק, מה שמוביל לקונפליקט הראשון של הגיבורה שלנו שלוקח אותה למסע הרגשי שלה- ג'ק רוצה לנהל רומן, בגלל שהם לא אינטימים יותר ובגלל שהוא מרגיש שאשתו לא מנהגת כמו שפעם היא הייתה מתנהגת, מלאת חיים ומלאת רגש. תומפסון המוסרית מסרבת לרעיון אבל גם מסרבת להתמודד עם בעיות הנישואין שלה, מה שמוביל את ג'ק לעזוב את הבית ובסופו של דבר לבגוד באמון שלה.

ההתחלה הזאת נותנת לנו להבין די טוב את מוסר העבודה והמשפחה של דמותה של תומפסון, היא נותנת משקל לכל החלטה שלה אבל לעולם לא שוברת את התבנית המוסרית על-פיה היא עובדת. פיונה לא מערבת בין העבודה למשפחה וכך לא משתפת את בעלה במחשבותיה.

אבל הפרדה זו לא מחזיקה הרבה זמן, כי עם עזיבתו של בעלה, השופטת מושפעת במקרה אותו ראינו בטריילר– הורים בכת נוצרית שאמונתם ואמונת בנם מונעת ממנו לקבל עירוי דם כחלק מטיפול בלוקמיה, אז בית החולים הגיש בקשה לבית המשפט לקחת סמכות על חייו של הקטין ולהציל אותו. 

לפני שאגיע לאיך המקרה הזה משפיעה על הגיבורה שלנו וההחלטה שלה, אני מרגיש צורך לשבח את הסרט על האופן שבו הוא מציג את הדת (שקיימת במציאות) בצורה טובה ואפילו אתם, הקהל, סוג של מזדהים עם האמונה של ההורים והילד, למרות שאתם עדיין רוצים לראות אותו מבריא.

סרטים נוטים לבחור צד והרבה פעמים להראות קהילות דתיות כמוגזמות ולא מוסריות, אבל בסרט זה הבמאי ריצ'רד אייר מציג חלק מהדת הזו באור חיובי אבל עדיין בעייתי, כמו שתתקלו בהרבה קונפליקטים מוסריים בין דת לבריאות ביום יום.

אז כמו שאמרתי, אחרי שבעלה עוזב את הבית, פיונה מושפעת בעבודה ואפילו שוברת את התבנית ההתנהגותית שלה, מה שמוביל אותה להחליט לבקר את הנער, שקוראים לו אדם, בבית חולים. היא מקשיבה לסיבות שלו ואפילו שרה איתו לפני שהיא חוזרת לבית המשפט להחלטה שלה.

פיונה מתנהגת ברגע זה ככה בגלל שבעלה עזב אותה כי הפסיקה להתנהג כמו שהתנהגה פעם, מלאת חיים, קשובה באופן אישי לאנשים הסובבים אותה ונותנת לרגש לסחוף אותה לפעמים. המשבר בחיי המשפחה שלה זה מה שמוביל לשבירה בהתנהגות שלה כשופטת ובלא מודע, בזמן שהיא מנסה להשיג את בעלה, היא מתנהגת עם אדם בניסיון לפצות על פספוס ההזדמנות שלה להתמודד עם הבעיות בבית.

אני אתן פה אזהרה להמשך הסרט, בגלל שההחלטה של פיונה לגבי המקרה של אדם והמצב שלה עם בעלה לא לגמרי נחשפים בטריילר. אני מזהיר כל מי שעוד לא ראה את הסרט, זהירות ספוילרים, כי אני כן רוצה להכנס קצת יותר למה שקורה בהמשך.

פיונה מחליטה להציל את הנער הצעיר (כמו שהיא תמיד עשתה עד כה בכל מקרה שהעמיד אמונה מול טובת הילד) והוא מגיע להחלמה מלאה. אבל בעקבות עירוי הדם, אדם מאבד את אמונתו, שלפיה פעל עד כה ומתחיל לחפש תשובות אצל השופטת פיונה, שנאלצת להתמודד עם שובו של בעלה, ג'ק.

כעת שג'ק חזר, פיונה לא מרגישה שהיא יכולה לסמוך עליו, אין לה יותר אמון בו אחרי שהוא עזב את הנישואין שלהם ליומיים וככל הנראה בגד בה. אבל ג'ק ממשיך לנסות לזכות באהבה שלה ולפרוץ אל ליבה שהם יעבדו על הבעיות שלהם.

אחרי מספר אירועים בהם אדם ממשיך להיות אובססיבי לגבי פיונה ולפרוץ אל תוך המסגרת המוסרית שהיא יצרה סביב עבודתה, פיונה מתעמתת איתו ומסבירה לו שהוא צריך להחליט לבד מה קורה איתו עכשיו והנער הצעיר מחליט להכנע במקרה והלוקימיה חוזרת, כי כעת, אלו לא הוריו שיכולים להחליט עבורו או הבית חולים. הוא כעת בן 18 ויכול לבחור לא להלחם בסרטן.

אירוע זה שובר את פיונה ובסוף מביא אותה לבחור להתנהג בדרך שלה. הבחירה האישית של אדם בעצם אומרת לה "המוסר שלך הוא לא לפי מה שכולם חושבים או מה שכתוב בספר הדת, אלא מה שאת מרגישה בלב שלך" ופיונה נשברת בפעם הראשונה רגשית מול עמיתיה לעבודה ומול בעלה והיא מקשרת בין השניים ומשתפת את ג'ק במקרה של אדם ומחליטה להאמין בו שוב.

אנשים שמצפים שרוב הסרט יתמקד בקונפליקט בין אמונה ובריאות כמו שראינו בטריילר מאוד יתאכזבו. הסרט יותר סיפור של מסע אישי שבו פיונה איבדה את דרכה בלי לדעת וזה רק אחרי תפנית ראשונה (כמו במבנה שלושת המערכות הקלאסי של סרטי דרמה) שהיא מתחילה במסע שלה לתקן את חייה.

צוות השחקנים הקטן של הסרט כולל שחקנים שנותנים הופעה מצוינת, אפילו אם התפקיד שלהם קטן בהשוואה לאמה תומפסון, אבל זו תומפסון שנותנת את ההופעה של הקריירה שלה בתור השופטת פיונה. היא מגלמת את פיונה מיי בצורה רצינית ומלאת כבוד, אבל עדיין משדרת נעימות וטוב לב מבלי להראות זו, מה שמסביר את ההתפרצות הרגשית שלה במהלך הסרט, מאשר שפשוט תבוא משום מקום.

אני באמת חושב שזו ההופעה הכי טובה של תומפסון, אפילו יותר טובה מהופעתה ב"להציל את מר. בנקס" ואני לגמרי רואה את הדמות של ספרו של איאן מקיואן מגיעה למסך הגדול במלוא תפארתה.

סיכום

"טובת הילד" נותן לנו סיפור קטן על חייה של שופטת, שנתקלים במשבר בכמה אופנים ומובילים אותה להביא שינוי בחייה לטובה.

זה אולי לא נשמע כמו סיפור מרתק יותר מדי, אבל הקונפליקטים המעניינים בין אמונה וחיים והופעתה המצוינת של תומפסון הופכים את הסרט למאוד מעניין ומושך, והוא פשוט סרט דרמה איכותי מאוד.

טובת הילד

ציון סופי - 8

8

מעולה

"טובת הילד" מביא סיפור דרמטי קטן עם שחקנית ענקית באמה תומפסון בצורה נהדרת, מעניינת ומלאת רגש.

User Rating: Be the first one !

אודות קובי רוזנטל

שמי קובי רוזנטל, בן 28 מתל אביב, גיימר חובב קומיקס וסרטים כבר 20 שנה, עקבו אחריי בערוץ שלי KobiCool ביוטיוב, רק חפשו את משקפי השמש

השאר\י תגובה