א-סוס פרא: מפרט אקסטרים שלא רואה בעיניים

ברוכים הבאים ל"א-סוס פרא"! סדרת כתבות חדשה בשיתוף עם ASUS ישראל, ענקית החומרה והציוד הנלווה, בה נראה כיצד בוחרים את החלקים הנכונים למפרט, איך שומרים על תוחלת חיים מקסימלית עבור המחשב ומה המפרט המומלץ ביותר מתוך המבחר שיש בעולם. הסדרה תתמקד בשלושה מפרטים למען שלוש מטרות שונות: גיימינג במחיר האולטימטיבי, אקסטרים ולסטודנט שרק צריך מחשב בשביל WORD וכו'. בכתבות אלו יוצגו המפרטים שנוצרו ויוסבר איך לבחור את הפריטים הנכונים לאותה קטגוריה. הסדרה מומלצת לכל מי שלא מנוסה בבניית מפרטים, מי שפוחד שאולי עובדים עליו בחנויות לקנות יותר, ומי שנעזר בחברים כדי שיבנו בשבילו את המפרט.

אם "תקציב נמוך" לא נמצא אצלכם בלקסיקון ואתם מחפשים מחשב אקסטרים שיחזיק שנים, שיהיה איכותי, ועדיין יישאר רלוונטי בשוק הגיימינג או ה-cryptocurrency המתפתחים שנים קדימה, הגעתם למקום הנכון!

כשמדובר על חלקי מחשב, ככל שהם יקרים יותר, האיכות שלהם טובה יותר וביצועם עולה על כל שיעור. השימוש במחשבים איכותיים גם מעלה את רמת ההנאה בשימוש שלהם – הביצועים טובים וכוח העיבוד חזק מה שמאפשר איכות טובה יותר של תצוגה. להלן מפרט האקסטרים בו בכל קטגוריה כתוב מה הקריטריונים הנדרשים וכיצד בוחרים חלקי מחשב לצרכים שכאלה.

Asus

לוח אם

לוח האם הנבחר הוא ASUS ROG ZENITH EXTREME. לוח האם מתאים למעבד שנבחר, בעל תושבת X399, יחד עם 4 חיבורים של PCI-E 3.0, בנוסף ל-8 חיבורים של USB 3.1, תמיכה ב-AURA, והכי חשוב, RGB בכל מקום, כך שבנוסף לביצועים נוסף היופי. ללוח האם יש מאפיינים נוספים כגון GameFirst IV, ROG CloneDrive, ROG RAMCache II ועוד. ROG RAMCache II מאפשר ייעול של זיכרון הראם, ROG CloneDrive יגבה את המידע במחשב כך שתמיד יהיה אפשר להציל לפחות חלקים ממנו ו-GameFirst IV מנטר את האינטרנט על מנת להפחית את הלאגים במשחקים, ומאפשר ניהול של כמות האינטרנט שכל תוכנה צריכה על המחשב לקבלת סביבת אינטרנט מקסימלית. חשוב לשים לב שלוח האם יתאים למעבד, ושמספר חיבורי ה-PCI-E 3.0 יהיו רבים, על מנת לאפשר חיבור מספר כרטיסים גרפיים להגברת הביצועים.

מעבד

המעבד שנבחר הוא המעבד החזק ביותר שזמין לקהל הרחב, ושמו Ryzen Threadripper 2990WX. הוא בא מחברת הענק AMD שבראשה מכרז ענק ליצירת המחשב החזק בעולם. לשם כך הוציאה AMD את סדרת המעבדים האכזרית החזקה בשם Threadripper, דור מעבדים חדש שמתפקד כמספר מעבדים תחת מעטפת אחת. ניתן לראות זאת על פי הביצועים – מבין כל שאר המעבדים הזמינים בשוק הרחב, כוח העיבוד המקבילי שלו הוא הגבוה מבין כולם בהרבה, אפילו מה-i9 של Intel. למרות היכולת המקסימלית של המעבד להגיע עד ל-4.2 GHz, יש לו 32 ליבות! פי 4 מספר הליבות של ה-i9. כל אלה מאפשרים לו להגיע לעיבוד 64 פעולות בו זמנית, דבר שגם המעבדים הקרובים לרמתו של ה-2990WX מתקשים לעשות. כשבוחרים מעבד לקטגוריה זו צריך ללכת על מעבדי ה-AMD.

בסופו של דבר, ה-2990WX לוקח כל אחד במבחני הביצועים, אך לא תטעו גם אם תלכו עם ה-i9. לדעתי, אם כבר הולכים על מחשב אקסטרים, עדיף לחכות לדור הבא של ה-Threadripper שאמור להגיע אלינו בעתיד הקרוב מאוד עם לא פחות מ-64 ליבות! כך שאם הכסף לא בוער לכם בכיסים, תוכלו לקבל מחשב הרבה יותר חזק, לכל פעולה שתרצו לעשות.

קירור מעבד

קירור המעבד שנבחר הוא H100i Pro מבית CORSAIR. מדובר בקירור מים מומלץ ביותר. הבחירה בקירור נוזלי הינו מעשה חכם מכיוון שאין בעיה של התאמה של הרדיאטור למארז, היות והגודל שלו יחסית סטנדרטי. לעומת זאת, בקירור אוויר צריך לשים לב לגובה הקירור, מחשש שיהיה גבוה מדי למארז וזרימת האוויר לא תהיה מספקת. על מנת שזה נראה מפחיד לשלב נוזלים ובעיקר מים עם מכשירים חשמליים, מים נודעו כמעבירי חום יותר יעילים מאוויר, ולשם כך השימוש בקירור נוזלי הוא חכם ביותר. בנוסף, ליחידת הקירור יש נורות RGB, שכמובן ישפרו את נראות המארז שלנו.

כרטיס גרפי

הכרטיסים הגרפיים שנבחרו הם ROG Strix GeForce RTX™ 2080 Ti. במפרט זה מומלץ לקחת שני כרטיסים מסוג זה על מנת לאפשר ביצועים מקסימליים בין אם עוסקים בסימולציות, משחקי מחשב, או כרייה בשנים הבאות. כיום, רוב העיבוד עובר לעיבוד גרפי, ובעיקר במשחקי מחשב, לכן חשוב שיהיה כמה שיותר כוח גרפי על מנת שהמחשב יוכל להגיע לביצועים גבוהים יותר. במעבדים הגרפיים חשוב לשים דגש על האפשרות שלהם לעשות OVERCLOCK, אופציה המאפשרת להריץ את הכרטיסים בקצב גבוה יותר מהקצב בו הם הגיעו, יחד עם סיכון בהגברת הטמפרטורה. כעבור מספר השנים הגדול כאשר העיבוד הגרפי ייחשב למעט חלש, יהיה ניתן ל"החזיר אותו למשחק" באמצעות ה-OVERCLOCK ולשפר את ביצועיו, או להגביר על ההתחלה את הביצועים המקסימליים של המחשב, במיוחד כשסידרנו את עצמנו בקירור מים שישאיר את המחשב בטמפרטורה הרצויה. יתרון מובהק שיש לדגם זה ספציפית של ROG הוא מספר המאווררים שעליו – ככל שמאמצים יותר את הכרטיס הגרפי הוא יתחמם, ולכן רצוי שיהיה עליו כמה שיותר מאווררים, ROG שמה בדגם זה 3 מאווררים, שישפרו את זרימת האוויר ואת הקירור במארז שלנו. בנוסף, היות וזה מוצר של ROG, הוא בא עם טכנולוגיית AURA שמסנכרנת את כל הצבעים של נורות הלד המאירות באמצעות מוצרים מבית ROG, ונותן מראה ייחודי ומסונכרן למחשב.

זכרונות

הזיכרונות שנבחרו הם VENGEANCE LPX 128GB (8 x 16GB) DDR4 DRAM 2933MHz C16 מבית Corsair. זכרונות אלו לא זמינים לרכישה בארץ נכון לעכשיו, ואם לא הצלחתם לשים את ידיכם על כרטיסים אלו תוכלו להחליף אותם בדגם ה-CL19 של HyperX, או בכל דגם אחר המציג מפרט דומה. מה שחשוב שיהיה בזיכרון זה המהירות שלו, במיוחד בשילוב עם מעבדים של AMD – לעומת Intel שם העלאת מהירות הזיכרון מעלה באופן זניח את תפקוד המחשב, במעבדים של AMD מהירות הזיכרון מאוד משמעותית מבחינת הביצועים. נפח הזיכרון אמנם מובן מאליו אך הוא מהווה גם פקטור מאוד חשוב בביצועי המחשב, לכן אין לזלזל בו, כשההמלצה שלי היא לקחת או 64 או 128 GB של RAM במהירות של 3200-3422 מגה הרץ, גודל שאולי נראה מטורף אל מול דרישות המשחקים כעת, אך יגן על המחשב שלנו במשך שנים רבות ויאפשר לו לעבוד במהירות מטורפת בכל המידות.

לפי אתר Asus, מגבלת מהירות הזיכרון בה לוח האם שלקחנו תומך היא 3600 מגה הרץ, כך שעדיף לקחת טיפה מתחת לכך יבטיח לנו תפקוד חלק של המחשב, ללא סיבוכים מיותרים. מכיוון שבלוח האם הנבחר יש מקום ל 8 כרטיסי RAM, מומלץ למלא את כולם (עם אותו דגם ובהתאם כמובן) כדי לשפר את ביצועי המחשב. הסיבה לכך היא ש-4 כרטיסים של 4GB נפח ו-3200 מגה הרץ מהירות יפעלו לאט יותר מ-8 כרטיסים  של 2GB נפח ו-3200 מגה למרות שהנפח זהה. שינוי זה מורגש יותר במעבדי הAMD מכיוון שהם מצטיינים בעיבוד מקבילי ולשם כך הם צריכים זיכרון מהיר ובנפח רב.

ספק

הספק שנבחר הוא ROG THOR של חברת ASUS, בעל 1200W. ספק זה סוקר כאן באתר וזכה לשבחים והמלצות חמות. כאמור ספק זה מציע הספק של 1200W, ההספק הגדול ביותר שניתן לרכוש בשוק על ידי האזרח הפשוט, יחד עם מסך OLED המאפשר להריץ עליו אנימציות או להציג פרטים על ביצועי המחשב. לספק יש נורות RGB בנוסף למסך זה, ותמיכה ב-AURA כך שהוא יסתנכרן עם כרטיסי המסך ולוח האם, מה שמשפר את מראה המארז, במיוחד כשרוב ספקי הכוח המוצעים בשוק מביאים איתם עיצוב שחור, פשוט, ומשעמם. הספק הוא מודולרי לחלוטין ובעל תעודת פלטינה, מה שאומר שאחוז הנצילות שלו במקסימום האפשרי. בקטגוריה זו חשוב לבחור ספק עם הספק הגדול ככל האפשר. 2 כרטיסי המסך (אם לא יותר), לוח האם ומעבד שלוקח 250W יצטרכו כמות גדולה של הספק על מנת להפעיל את הכל, שלא לדבר על הפעלה ב-OVERCLOCK, מה שדורש הרבה כוח חשמלי, ולכן, ההמלצה היא לקחת 1200W.

 

מארז

המארז שנבחר הוא ROG Strix Helios RGB של חברת ASUS. מארז זה הוא המארז הראשון שמאפשר לחבר כרטיסי מסך במקביל לחלון ובכך להראות את המאווררים של כרטיסי המסך. גם המארז עצמו מציע שלל נורות RGB ותמיכה ב-AURA, אך עדיין לא זמין בארץ. מבין שאר המוצרים שכן נמצאים בארץ, אני הייתי ממליץ לקחת את ה-Antec Torque אותו ניתן להשיג בחנויות הנבחרות. למרות שהמארז של ASUS אסתטי יותר ויספק מראה טוב יותר בעזרת סנכרון ה-AURA, הזמנה מחו"ל של מארזים רחוקה מלהיות דבר לגיטימי בשל גודלם ומחיר השילוח, המתווספים גם לתשלומי המע"מ והמכס. אך אל דאגה, Antec Torque הינו אחד המארזים הראשונים שמשופעים בזווית ופתוחים לחלוטין, מה שמגביר את המראה שלו אך דורש פיקוח לרמת האבק שבתוך המחשב. מה שחשוב לבחור לגבי מארז זה הגודל שלו והיופי. היות ועל טעם וריח אין להתווכח, חשוב שבמידה ורוצים לשים יותר מ-2 כרטיסים גרפיים צריך לקחת מארז גדול יותר, היות והצפיפות הגדולה בין הכרטיסים הגרפיים והנפח הקטן הכולל של המארז יחמם את חלקי המחשב ויפגע בהם לטווח הארוך.

אחסון

כשמדובר באחסון, אין להתפשר. מהירות קריאה וכתיבה הינם דבר נחוץ לתפקוד של מחשב. הנה 2 המלצות שלי לבניית מערכת אחסון אמינה:

  • במפרט זה אני ממליץ על כונן NVME עליו תהיה מערכת ההפעלה (לפחות 512GB כדי להשאיר נפח לכל התוכנות אותן מומלץ להתקין באותו כונן עם מערכת ההפעלה). בנוסף לכך מומלץ לפי הצורך להשתמש בדגמי הכוננים הבאים לפי הצורך: WD BLACK לצורכי נאמנות, קריאה וכתיבה ממוצעים, ו-WD BLUE לצורכי מהירות גבוהים ביחס לכונן קשיח ואמינות טובה. מומלץ שהנפח המינימלי של כוננים אלה (לא כולל ה-NVME הראשון) יהיה מינימום 2TB, גודל נפח זה אולי נראה גדול בהתחלה, אך לא לוקח הרבה זמן עבור לקוח ממוצע למלא 2TB. גודל זה ייתן שקט לזמן ארוך, וימנע אותנו מלשדרג את המחשב ולהכניס עוד כונן כמה שבועות לאחר הרכישה. עבור אנשים אמידים יותר, אפשר להחליף את כוננים אלה גם ב-NVME וליהנות ממהירות הרבה יותר גבוהה, עם רמת אמינות לא גבוהה יותר, היות ותוחלת החיים של NVME לא יותר גדולה משל כונן קשיח בממוצע.
  • ללקוחות שלא מוכנים להתפשר על אמינות ומהירות קיימת האפשרות של שימוש ב-RAID. RAID הינה דרך "למזג" בין 2 כוננים מאותו סוג לקבלת ביצועי אמינות ומהירות, על המחשב הם ייראו ככונן אחד אך יהיה להם ביצועים משופרים בהתאם לסוג ה-RAID. הבעיה עם שיטה זו היא שבחלק מסוגי הRAID דרוש מספר רב של כוננים קשיחים. ישנם סוגי RAID רבים, אך הדרך הספציפית אותה אני מציע היא RAID 10, בו לוח האם של ASUS תומך היישר מהקופסה. ב-RAID זה ניתן למזג 4 כוננים, בצורה בה כל שני כוננים ממוזגים ב-RAID 0 (המחלק את המידע באופן שווה בין תאי הזיכרון של שני הכוננים, מגדיל את מהירות ההעברה הכוללת לכונן הממוזג אך אם כונן אחד נהרס, כל המידע שנשמר על שני הכוננים נהרס), ככשני המערכים ממוזגים ל-RAID 1 (כל מידע שעובר מגובה לכונן השני אך מקטין את הנפח הכולל). בשיטה זו אפשר "להקריב" את מספר הכוננים הגדול ביותר מבלי להרוס את כל המידע שעליהם, מה שנותן מהירות ואמינות לאין שיעור. בהשוואה ל-4 כוננים שמחוברים ללא RAID, ב-RAID 10 ייחשבו הכוננים ככונן אחד, והנפח של אותו כונן יהיה פי 2 קטן יותר מסכום הנפחים הכולל והמהירות תהיה פי 4 גדולה יותר. רעיון זה יקר מאוד אך ייתן אמינות ומהירות יוצאת דופן, וכמובן דורש כוננים זהים לחלוטין מבחינת נפח ודגם.

סיכום

כפי שניתן לראות, ASUS מציעה פתרונות מחשוב וסנכרון RGB עם כל החלקים שלהם ומאפשרת מראה אסתטי ומסונכרן של הצבעים. המארז שממקם כרטיסים באופן מאונך לבסיס מעולם לא נראה בעבר ומשפר בהרבה את מראה המחשב. בנוסף, ספק הכוח שלהם הוא היחידי בארץ שנותן RGB והיחידי בעולם עם מסך OLED מוטמע בתוכו. כיום השוק משתפר ומתפתח בעוד אנו מתפתחים עמו, בין אם זה כרטיסי ה-RTX 2080TI עם 3 מאווררים וביצועים נהדרים, או מעבד שלא מפסיק להתפתח ויכול לבצע עד ל-64 פעולות בו זמנית! לדעת לבחור נכון זה שם המשחק, חשוב לדעת למה משמש המחשב ומה תכליתו העיקרית. ולכל החושבים שלהשקיע הרבה כסף על מחשב זה מיותר, תזכרו שהמחשב הזה משמש להרבה שנים, מגילאי הנוער עד לאוניברסיטה ומעבר לה, ולהחליף מחשב כל מספר שנים עולה יותר מאשר לקנות מחשב אחד יקר לטווח הארוך.

את המפרט ומפרטים דומים ניתן להשיג מהלינק הזה, חלק מהחלקים המוצגים הינם PBA שמסמל קיצור של Powered By Asus. המטרה של חברת ASUS היא ליצור מפרטי מחשב שיתנו ביצועים מקסימליים למחירים המשתלמים ביותר. מפרטי PBA זכו כבר מעל ל-3000 פרסים והם בונים מפרטים בכל הגדלים, בין אם זה מחשב קטן ופשוט עד למחשבי ענק.

 

Asus

Asus

אודות מתנאל גורדון

מתנאל גורדון בן 17 מרחובות, כתב חומרה, מתכנת ב-10 שפות תכנות, גיימר מושבע 7 שנים, מומחה שמע, מתכנן מפרטי מחשב 3 שנים ופסנתרן מגיל 3.

השאר\י תגובה