Intel 905P – הבוס של כל כונני ה-SSD [ביקורת כונן]

כאשר ניתנה לי ההזדמנות לסקר את אחד מכונני ה-Optane מבית Intel קפצתי על ההזדמנות כמו נודד מדבר שרואה בריכת מים בפעם הראשונה מזה שבוע וכעת, לאחר זמן מה עם הכונן, אני חוזר עם ביקורת ומסקנות בנוגע לכונן ה-905P מבית החברה הכחולה.

לפני שנתחיל להתעסק בביצועים ובחווית המשתמש קודם כל בואו ואסביר לכם מה הוא בכלל כונן ה-Intel Optane 905P. במהלך השנים האחרונות תעשיית הטכנולוגיה כבר התרגלה לקיומם של כונני SSD כשבראשם נמצאת Samsung עם מגוון הכוננים לדרגות התמחור השונות כאשר רובם נשען על טכנולוגיית 3D V-NAND אך הדברים התערערו והשתנו לחלוטין כאשר החברה הכחולה הציגה את הכונן החדש שלה המציג טכנולוגייה פורצת דרך המנחיתה מכה קשה על המחירים ומקפיצה את הביצועים בהשוואה למוצרים אחרים. מה היא אותה טכנולוגיה אתם שואלים? הכירו את 3D XPoint, במקום להשתמש בחומרה ש-Samsung פיתחה ושכמעט כל יצרן העתיק, Intel הלכה כנגד הזרם והעדיפה להישאר עוד כמה שנים מחוץ לשוק ה-SSD אך כאשר כונני סדרת ה-900P הגיעו בפעם הראשונה עם הטכנולוגיה (שמאז שופרה ותוחזקה) ראו את ההבדל העצום בהשוואה לחומרה המסורתית בשוק כיום.

זיכרונות ה-XPoinyt הנמצאים בדגם הסקירה שלי תוכננו להכיל כ-ביט אחד בתוך כל תא ורכיב השליטה (שנבנה באופן מיוחד לכוננים ולא מציג מערכי שליטה סטנדרטים כמו שניתן למצוא בכוננים רבים) מאפשר למידע להיות נגיש בבסיס ביט אחרי ביט, דבר השונה לחלוטין מטכנולוגיית 3D V-NAND המאפשרת גישה רק על ידי בסיס שורות על שורות (כלומר דחיסה של מספר ביטים בתא אחד של הזיכרון). בעקבות הגישה החדשה של החברה הכחולה, תוצאות הכתיבה והקריאה של הכונן עוקפות גם את כונני ה-SSD הטובים בשוק בגישות המסורתיות.

מעבר לקריאה מביט לביט אף אפשר לחברה לשפר את זמני התגובה (Latency), דבר שהינו פקטור משמעותי מכיוון שהוא אומר שהכונן יוכל להגיע למהירותו המקסימלית באופן כמעט מיידי מכיוון שהוא קורא את המידע על בסיס הרבה יותר מדוייק. מהצד השני של הגדל נמצא ה-V-NAND שהסיבה לדיליי בזמני התגובה שלו היא מכיוון שהטכנולוגיה פועלת על גבי שורות ולוקח "יחסית יותר זמן" לכונן למצוא את התא הנכון בין השורות.

אך כאן מגיעות מספר מסקנות חשובות שהובהרו לי במהלך השימוש שלי בכונן, הטכנולוגייה למעשה מראה לנו כי החבר שבמחשב באמת זורח כאשר מדובר בקריאות רנדומליות וקבצים קטנים והוא אף מעיף מהמים כל אחד שמעז לקרוא עליו תיגר בקטגוריה זו, דבר שלא יסולא מפז עבור משימות עבודה רציניות – ולשם Intel מכוונת ללא ספק. אם אתם מריצים באופן קבוע אפליקציות ומשימות מאתגרות למחשב כגון רינדור סצנות, בניית תלת מימד ואף עיצוב פוטושופ מעמיק אני בהחלט הייתי שוקל את האופצייה של ה-905P, אך אם אתם בעלי מחשב גיימינג כנראה שלא תוכלו לראות את היתרונות של הכונן החדש ובתוספת על כך כנראה שמהירויות הקריאה הרציפות יפחיתו מביצועי המחשב בהשוואה לכונני ה-970 Evo וה-Pro של Samsung.

טכנולוגיית 3D XPoint לא רק מצטיינת בביצועים על קבצים קטנים, השיטה היעילה והמדוייקת מציגה השפעה עצומה על עמידות הכונן. בונוס ענק שמציגה החברה לכוננים החדשים ואחד מהתכונות היותר אטרקטיביות עבור בעלי שרתים היא עמידות הכונן החדש והיא כל כך עצומה שאין אף אחד בשוק הכוננים כרגע שמסוגל להביס את Intel, כל הכבוד * tips fadora *. כונן ה-905P שבנפח 480GB שסוקר אצלנו מציג עמידות קריאה של כ-8.76PB כאשר הספרה הזו מוכפלת לכ-17.52PB בדגם ה-960GB. במקרה שלא הבנתם, מדובר פה על Petabytes לא Teragamer וזה כפי שהילדים אומרים היום, Game Changer שמגמד את הכוננים של Samsung כאשר כונני הדגל שלהם, ה-970 Evo מותאם לכ-300TB של מידע וה-970 Pro מציג עמידות רק של כ-600TB. דבר האומר שכדי באמת להגיע לקצה הקיבולת של ה-905P תצטרכו בכל יום לכתוב כ-5TB או 10TB (בהתאם לדגם) של מידע למשך 5 השנים של האחריות כדי להגיע בכלל לגבולות הללו.

עכשיו שסיימנו לבחוש ופרק את הבפנוכו של הכונן הגיע הזמן להסתכל עליו גם מבחוץ, במידה ואתם תבחרו בדגם ה-480GB (כפי שסופק לנו) תקבלו מוצר שמשתמש בחיבור U.2 והוא אף מעט שמן יותר מכונן SSD רגיל המגיע בגובה של כ-15 מ"מ ומכוסה באלומיניום מעוצב בכל גופו שיישומש בתור פלטת פיזור חום. במידה ואתם דואגים שללוח האם שלכם לא יהיה חיבור U.2, מה שדי נכון, תוכלו להסיר דאגה מלבכם כי החברה מצרפת מתאם M.2 ל-U.2 כך שלא אמורה להיות לכם אף בעיה כלשהי. במידה ואתם תבחרו בדגם ה-960GB דווקא תצטרכו לקוות שיש לכם חריץ ספייר בחיבורי ה-PCIe מכיוון שהכונן משתמש בכרטיס הרחבה קטן מסוג HHHL PCI אך במבחינת מראה חיצוני הכונן הזה נראה הרבה יותר מקצועי ומושך עין.

אם אתם חושבים שיהיה הבדל ביצועים בין הכוננים השונים אל תדאגו כי זהו דבר לא נכון, 2 הכוננים משתמשים בפרוטוקול PCI-Express NVMe 3.0 x4 המציג שימוש בכ-4 נתיבי כונן ואף מציגים את ההצפנה הפופולרית של Intel מסוג 256-bit AES.

אחרי שהחלטנו להוציא את האקדחים הגדולים, במבחן הביצועים המקצועי Atto Benchmark כאשר בדקנו מהירות רציפה בקבצים בגודל 512B ו-2K כונן ה-905P הציג מהירויות כתיבה של כ-17MB/s וכ-111MB/s מהירויות הגיוניות לחלוטין כאשר כונן ה-970 Pro עוקף אותו בתוצאות 35MB/s ו-145MB/s במבחנים האלו אך כאשר הגענו לבדיקות של קבצי 8KB המנוע של Intel החל להתחמם והכונן הוציא תוצאת כתיבה של 620MB/s בעוד שה-970 Pro נעקף בהליכה כשהציג מהירות כתיבה של כ-468MB/s.

מחסום ה-1000MB/s נשבר במהירויות כתיבה וקריאה כאשר טיפלנו בקבצי 16KB כששם הציג הכונן מהירות קריאה של כ-1333MB/s וכתיבה של כ-1213MB/s. תוצאות אלה קילומטרים מעבר למהירות הקריאה של כונן ה-970 Pro שרק במעט עבר את מחסום ה-1GB/s כאשר הציג מהירות קריאה של כ-1060MB/s. בהמשך המבחן ניתן היה לראות כי המהירות של הכונן התייצבה בסביבות 2760MB/s קריאה וכ-2460MB/s קריאה, אלו ספרות מעולות אל תבינו אותי לא נכון, אבל כן הן גם מראות היכן הזיכרון של 3D XPoint לא יכול להציע את אותן מהירויות, כאשר הוא מתמודד עם קבצים גדולים או עם מהירויות רציפות. כונן ה-970 Evo הגיע למהירויות קריאה של כ-3010MB/s וכתיבה של כ- 2320MB/s בעוד שכונן ה-970 Pro רץ במהירות קריאה של 3340MB/s ו-2180MB/s כתיבה.

 יש כאלה שיינסו להיצמד לעובדה שהכונן לא מגיע למהירויות המתחרים בקריאה רציפה אבל הוא גם לא בידיוק איטי במבחנים הללו, למרות שהוא לא מקום ראשון, Intel עדיין יצרה כונן שעדיין מהיר יותר מ 95% מכונני ה-SSD בשוק. בנוסף על כך, כאשר פרסמה החברה את כונני ה-Optane היא מעולם לא ציינה שהם מיועדים עבור גיימינג אלא שהם נועדו להצטיין בקבצים קטנים, מבחנים רנדומליים ואף משימות עבודה מורכבות בהרבה ולפי המבחנים והתוצאות, הכונן עושה את זה ובגדול, עד לכדי רמה שאין אחד בתעשייה שמסוגל לקרוא עליו תיגר.

אז למה לקנות את Optane 905P?

אם אתם צריכים כונן SSD עבור מחשבי גיימינג, מחשב ביתי או מחשב בעבודה Optane אינו בשבילכם, הכוננים הללו יקרים כאשר דגם ה-480GB יעלה לכם כ-500$ בעוד שדגם ה-960GB יעלה כ-1300$ והמתחרים בשוק מציעים מחירים הרבה יותר שפויים עבור הלקוחות המתאימים כגון דגמי ה-Samsung 970 Evo ו-Pro שעולים כ-170$ וכ-210$ בהתאמה. אבל, ויש אבל, במידה ואתם עומדים להרכיב עמדת עבודה, אתם בעלי שרתים או שאתם סטודנטים וחלק מהתואר שלכם דורש מכם לבצע משימות עבודה מורכבות אז הכונן ללא ספק צריך להיות נוכח ברשימת הרכיבים שלכם. המפלצת הקטנה שמעיפה את Samsung בזירת הקבצים הרנדומליים והקטנים מושלמת עבור טיפול במשימות תכופות ומורכבות לאורך הדרך בעמדות עבודה ושיפור זמני התגובה אף יישפר את חוית השימוש הכללית, אסור אף לשכוח את תנאי העמידות הפשוט מדהימים של הכונן שללא ספק יעמידו אותו בראש הפירמידה לעוד המון זמן.

Intel Optane 905P

ציון סופי - 8.8

8.8

למי שצריך

מושלם עבור עמדות עבודה בעלות צרכים מורכבים ומשימות מאתגרות למחשבים המנצלות קבצים קטנים ורנדומליים.

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

אודות אור כהן

משנה לעורך הראשי בקטגוריית חומרה מנתניה אם אני לא כותב אני כנראה רואה סרט מדע בדיוני או משחק במשהו שקיבל ביקורות שליליות

השאר\י תגובה