חזו את העתיד?
חזו את העתיד?

מרחיבים אופקים: כמה מהנבואות הטכנולוגיות בסרטים ישנים באמת התגשמו?

השנה, שנת 2015, הינה שנה מיוחדת ביותר. לגבי השנה הזאת ניתנה נבואה ייחודית שמתארת את מציאות החיים בשנה הזאת. אל תדאגו, אני לא מדבר על נבואה תנ"כית כלשהי וגם לא על נבואת סוף עולם של שבט פגאני כלשהו. אני מדבר על נבואה די חדשה, אם נהיה הוגנים, שנתנה לפני פחות משלושים שנה. אני מדבר כמובן על הנבואה בסרט השני של בחזרה לעתיד.

מרחיבים אופקים-כתבות קודמות:

האם יש סיכוי ליצרניות הסמארטפונים לקרוא תיגר על אפל, סמסונג ו-LG?

על הרווחים של חברות הסלולר הגדולות בעולם

מישהו שומע אותי- על המעקב של google אחרינו

מדוע מייקרוסופט מפיצה חינם את windows 10?

למי שלא היה אתנו בשלושים השנים האחרונות-הנבואה בסרט בחזרה לעתיד 2

טרילוגיית סרטי בחזרה לעתיד מספרת על בחור צעיר, בשם מרטין מק'פליי, שביחד עם חברו הלא לגמרי שפוי ד"ר אמט בראון, נתקעים 30 שנה אחורה בזמן. במהלך שהותם של השניים בעבר הם "מצליחים" לשנות את אירועי העבר, דבר שמסכן את עצם קיומו של העתיד כמו שהם מכירים (למשל-קיומו של מרטין מק'פליי בעצמו..).

הטרילוגייה, שהסרט הראשון יצא בשנת 85 והאחרון בשנת 1990, נחשבת להצלחה אדירה, כאשר היא הכניסה כמעט מיליארד דולר. בנוסף, כמו סדרות מד"ב אחרות (מלחמת הכוכבים, מסע בין כוכבים ועוד) היא יצרה לעצמה קהל אוהדים נרחב שמתמיד בלדבר על סדרת הסרטים.

במיוחד מדובר על הסרט השני. הסרט מתרחש בשנת 2015, ומציג טכנולוגיות שהיו רק בגדר חלום בשנת 89 כשהסרט יצא. מטבע הדברים, הסרט הוביל נערים רבים לחשוב ולראות כיצד ניתן לפתח את המציאות שמתוארת בסרט, על שלל המוצרים והטכנולוגיות שבה.

בנוסף לסרט הזה, ישנו עוד סרט שבעיני רבים (ואני ביניהם) מציג טכנולוגיות מופלאות, כאשר גם הם היו הזויות בזמנו. הסרט צפוי לחזור לנו בהמשך השנה עם סרט חדש-שביעי במספר, כשהכוונה כמובן היא למלחמת הכוכבים.

לכבוד אירועים מכוננים אלו, המדור יעסוק השבוע באותם חידושים שהוצגו בסרטים ההם ומה התגשם מאז ועד ימינו:

  • מכונית מעופפת- לא יכול להיות שלא נפתח עם החזון הגדול ביותר שעולה פעם אחר פעם מסרטים וסדרות מד"ב. מסיבות שאינן ברורות לרבים, אנשים מחכים בקוצר רוח ליום בו תוצג מכונית מעופפת שבאמת יכולה לעוף. בעניין הזה אנחנו באיחור עצום מהחזון של "בחזרה לעתיד". הסרט ניבא שהשנה כבר לא נשתמש בכבישי אספלט ומכוניות שנוסעות על הקרקע, אלא נעבור ממקום למקום דרך נסיעה בשמיים. במלחמת הכוכבים מוצגת לכל אדם שני בסרט חללית אישית איתה הוא נע ממקום למקום. בכל הנוגע למכוניות מעופפות הנבואה לא התגשמה, ולדעתי גם לא תתגשם.
  • C-3poהרובוט המבריק שבנה אנאקין סקייויקר שמופיע בכל אחד מהסרטים בסדרה הוא אחת הדוגמאות היותר מרתקות לבינה מלאכותית. הרובוט נבנה בעיקרון כתרגומון משוכלל במיוחד המסוגל לדבר במעל 6 מיליון שפות וניבים שונים. נכון, בימינו אין לנו רובוט שלם לכל מהותו היא לתרגם (וגם להיות חבר בשעת צרה), אבל מי שיתבונן טוב יוכל לראות מאפיינים רבים של הרובוט המופלא בסירי- מערכת הבינה המלאכותית של אפל. סירי אומנם לא מוצלחת כמו 3po, אבל היא אכן שואבת השראה רבה ממנו.
  • R2-D2עוד רובוט מבריק מבית היוצר של ג'ורג' לוקאס והיקום של מלחמת הכוכבים. R2-D2, או בשמו המקוצר R2, הוא רובוט אחזקה, שתפקידו הוא לספק שירות תיקונים מכני לכל בעיה שצצה במהלך הסדרה. ברור לכולם שהרובוט החמוד הזה גדל לממדים מפלצתיים בעולם הטכנולוגי של ימינו וכל חברה בימינו משתמשת במכשירים דומים ברעיון שלהם ל-R2. ביפן, במשך שנים רבות מפתחים רובוטים מסוג זה לשימוש ביתי, כאשר הרובוט המוצלח ביותר עד כה הינו שואב האבק הרובוטי- שלמעשה פועל כמו R2.
חרב אור- זה אפילו בצבע של לייזר!
חרב אור- זה אפילו בצבע של לייזר!
  • חרב אור- אני יודע שרבים מכם יופתעו כעת, אבל גם חרב אור יש לנו בימינו, ולא, אני לא מתכוון לחרבות האור של חוג המעריצים של הסדרה. אני מתכוון לשימוש בלייזר, ואני אסביר: חרב האור פועלת למעשה (לפי ההסבר שמופיע בויקיפדיה) על ידי קרן אור שמופקת מקריסטל. האור כל כך מרוכז וחזק כך שהוא יכול לחתוך כל דבר למעט קרני אור של חרבות אחרות. לייזר פועל באופן דומה. אם ניקח קרן לייזר מרוכזת במיוחד היא תצלח כל דבר בדרכה, ממש כמו חרב אור. בימינו השימוש הידוע ביותר בקרני לייזר הינו לניתוחים, אבל גם לחתוך דברים קשים כמו עצים.
  • טלוויזיות שטוחות– נעזוב לזמן קצר את החידושים של מלחמת הכוכבים ונעבור לחידושים בסרט בחזרה לעתיד. אחד מהחידושים המעניינים ביותר שנובאו באופן מושלם היה מעבר לטלוויזיות ענק שטוחות. בשנות השמונים הטלוויזיות היו קטנות עם חלק אחורי גדול שהכיל את כל רכיבי הטלוויזיה. במשך השנים קטנו הרכיבים וגדל המסך, ובימינו טלוויזיות מהסוג ההוא ניתן למצוא במוזיאונים בעיקר. המושלמות בנבואה היה כה מוצלח עד שהתסריטאים קלעו גם לפיתוח נוסף, מבריק לא פחות-שיחות ועידה על גבי מסכי הטלוויזיה.
hoverboard-כמה קרוב ככה רחוק
hoverboard-כמה קרוב ככה רחוק
  • סקטבורד מעופף– מרטין מק'פליי היה מכור לסקטבורד, ובמציאות שבה כל דרכי התעבורה מעופפות, גם הסקטבורד בשנת 2015 מעופף. הסקטבורד עוד לא הומצא, אבל חברת Hendo ניסתה להמציא אחד כזה בעזרת מימון המונים ברשת. לכל הידוע לי הסקטבורדים עוד לא שווקו, אבל אולי הם ישווקו בקרוב.

 

 

  • בגדים שמייבשים את עצמם– עוד לא הומצא הבגד שבלחיצת כפתור יתחיל ליבש את עצמו כמו שיש בסרט, אבל הדבר הכי דומה שיש לנו זה בגדים מנדפי זיעה. זה אמנם לא החזון המלא, אבל זה לבטח חלק מוצלח ממנו.
  • נעליים שמתאימות עצמם לרגל של הלובש– למעשה הרעיון היה שיהיו נעליים אוניברסליות שמתאימות עצמן לכל לובש על ידי זה שהן נשרכות לבד אחרי לבישתן. הרעיון הזה, על אף שהוא גאוני, רחוק מאוד מלהתקיים.
  • הולוגרמה– לדעתי, זו גולת הכותרת של כל ההמצאות שהיו בסרטי המד"ב לאורך השנים. על אף שההולוגרפיה הוצאה בשנת 1947 (בטעות, אם נהיה הוגנים), במשך שנים ארוכות היא לא התפתחה כלל. בטח לא לרמה שניתן יהיה לתקשר בעזרתה בין אנשים. בסרט הראשון של מלחמת הכוכבים (הרביעי, במספור הנוכחי), שיצא בשנת 1977(!) הוצגה טכנולוגיה שבה תיקשר מאסטר יודה עם אובי וואן קנובי בעזרת הולוגרמה.

 

 

מי היה מאמין שאכן נהפוך כל כך הרבה חלקים מהמדע הדמיוני הזה למציאות חיה ובועטת?

אודות אסף משניות

קוראים לי אסף משניות, כתיבה היא חלק בלתי נפרד ממני. לכל שאלה ניתן לפנות במייל: [email protected]. אשמח לענות!

השאר\י תגובה